Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

marți, 19 iulie 2011

Puterea vindecatoare a emotiei pure

Puterea vindecatoare a emotiei pure, articol de Maria Timuc, publicat in Jurnalul National, 13 iulie 2011

„Toate emotiile sunt programe virale, care ruleaza in cotloanele subconstiente ale creierului. Fiecare emotie noua ne creeaza suferinta, iar celorlalti durere. Sentimentele sunt noi, proaspete si de moment. Emotiile sunt vechi, obosite si programate in re­­telele neuronale ale creierului ar­haic. Credem ca plangem pentru ca sun­tem tristi sau explodam pentru ca suntem furiosi – dar, in realitate, aceste emotii apar din adancuri si ne co­plesesc; suntem tristi pentru ca plan­gem, ne este teama pentru ca fu­gim si suntem maniosi pentru ca lo­vim. Credinta potrivit careia plangem fiindca suntem tristi apare pentru ca am invaluit emotia cu o poveste senti­mentala si falsa”, spune Alberto Vi­llol­do in cartea sa „Initiere si Ilumi­na­re”*.
Cu totii avem emotii. Toti cu­noas­tem frica, invidia, mania, resentimentul, ura si multe alte nuante ale acelorasi emotii, ce se exprima in interio­rul nostru, cel mai des in deplina taina, dincolo de ochii curiosi, fie ei si ochii oamenilor care ne iubesc de­plin. Evenimente de viata sur­prin­zatoare si chiar unele banale, precum situatia in care cineva ne calca pe picior in tramvai sau aceea in care altcineva ne spune „neispravitule”, pot declansa programe emotionale ce ne determina sa traim adevarate furtuni launtrice. Virusii mentali, cei mai multi dobanditi in copilarie, altii mosteniti de la parinti si de la stra­mosi, se trezesc in relatia cu evenimentele vietii noastre de zi cu zi. Trecerea timpului adauga energie si pute­re emotiilor noastre primare, intu­ne­cate, iar asta se intampla deoarece ne imaginam ca ele exista pentru ca... lumea, evenimentele, situatiile si greutatile vietii ni le provoaca. Vedem dusmanul in lume, in afara noastra, vedem intunericul in greseala celui care ne calca pe picior si asa hranim inca putin virusul interior sau emotia noastra primitiva.
In lume se deruleaza doar po­ves­ti­le. Prin lume trec continuu umbrele. In exterior, in viata, oricand si oriunde am fi, ruleaza filmele noastre, povestile false. Lumea-i ecranul, dar noi nu percepem, nu intelegem, nu sim­tim si nu vedem prea usor ca lup­tam aprig cu ecranul pe care-i proiectat filmul din noi. Cautam vinovatul afara si asta-i simplu, din cale afara de simplu. Pana si copiii fac asta. Si co­piii gasesc cu usurinta un vinovat in lume.
Nici savantii nu-si bat capul excesiv sa recunoasca autorul filmului, si asta pentru ca el este... in noi. In lume-i povestea de care ne servim pentru a ne scuza emotiile primitive. In lume-i povestea de care ne agatam cu toata puterea pentru a fugi de emo­tiile inregistrate, codificate, ascunse in conexiunile noastre neuronale. Emotiile acestea se trezesc in relatia cu lumea, dar nu sunt creatii ale lumii ex­terioare.
Virusii din creiere devin activi in relatia cu povestea, dar nu povestea-i cauza lor. Emotiile sunt in noi si, pentru ca sunt in noi si-i aduc suferinta lumii, dar si noua in­sine, avem nevoie sa le vindecam. Pentru samani, vindecarea emotiilor sau a programelor virale, ce ne paraziteaza viata interioara si exterioara, in­seam­na... „a le risipi”. A le per­mite sa se risipeasca, sa se dizolve, sa curga... A se­para emotia de po­ves­te, asta in­seamna vindecarea emo­tiilor pentru sa­mani. Concret, daca ne deranjeaza ceva, ne face frica altceva, ne simtim in nesiguranta din pricina unei situatii de viata, incetam sa reactionam la si­tuatie, dar –  in acelasi timp – in de­plina tacere si relaxare ne observam emotiile, le permitem sa existe, ne permitem sa le vedem cu intreaga claritate, sa le simtim si sa le traim.
Emotiile dezlegate de lumea care pare a fi vinovata de aparitia lor se risipesc prin acceptare. Puterea lor distructiva se dizolva si-n locul emotiilor dureroase sau agresive apare in noi ingerul pacii, al compasiunii de sine si de altii, ca si ingerul sperantei si al increderii. Villoldo sfatuieste: „Incercati aceasta practica data viitoare cand va veti enerva pe cineva sau pe ceva sau veti pofti la ceva ce nu aveti. Traiti experienta maniei pure, fara povestea care spune pe cine sau de ce v-ati enervat. Traiti dorinta pura, fara a o indrepta spre cineva. Cand traiti experienta maniei sau a poftei pure, ele se risipesc curand. Traiti experienta invidiei si a dorintei pure, fara povestea care insoteste motivul pentru care aceasta persoana sau acea rochie sau aceasta casa v-ar face fericiti”.
Traind emotia in stare pura, fara a invinovati pe ci­ne­va, emotia se di­zolva, iar in locul ei apare fiinta laun­trica fericita, pe care nu o re­cu­noas­tem pentru ca ea, ca si Soarele, sade in spatele norilor, in umbrele emo­tiilor.
Varianta samanica de vindecare a emotiilor spune cam asa; nu reactiona, nu lupta cu emotiile, nu le respinge, nu le judeca, nu le atri­bui altora, nu invinovati pe nimeni. Traieste-le deplin, asa cum sunt, in stare pura si, prin aceasta, ele se risipesc, iar tu devii cel care esti, senin si vindecat!