Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

miercuri, 13 aprilie 2011

Friptura la gratar si colesterolul

 
 
De ani de zile, nutritionistii avertizeaza ca orice carne fripta la gratar produce substante cancerigene, atat prin arderea grasimilor care se scurg din carne si care imbiba friptura, cat si prin arderea carbunelui. De cand clima a luat-o razna si vara este doar o succesiune de furtuni si canicule, friptura la gratar, in aer liber, pare a fi singura scapare pe care o gasesc orasenii pentru weekend.
Insa clasica friptura la gratar devine cu atat mai periculoasa pentru sanatate pe o astfel de vreme, cand organismul este slabit de efortul adaptarii la temperaturile capricioase. Nutritionistii americani au descoperit opt reguli care reduc sau elimina de-a dreptul riscul imbolnavirii de cancer dintr-o "banala" friptura la gratar.
 
1. Lasati carnea peste noapte in sos marinat, obtinut din zeama de lamaie, putin ulei de masline si usturoi. Acest sos impiedica in proportie de 90% sa se formeze substantele cancerigne, iar carnea fripta are un gust mult mai bun.
 
2. Bucatile mai mici de carne se frig mai repede si nu mai au timp sa elibereze substantele toxice, asa ca se recomanda frigaruile, care alterneaza bucatelele de carne cu felii de rosii, ceapa, ardei, usturoi.
 
3. Cu cat carnea sta mai putin deasupra gratarului, cu atat se impiedica eliberarea substantelor chimice toxice. Daca se baga carnea intai la cuptor si se lasa pana dispare sangele, apoi se pune pe gratar, nu se mai formeaza substantele cancerigene.
 
4. Puneti o folie de aluminiu alimentar pe gratar. Grasimea nu mai are contact direct cu flacara, nu se mai formeaza substantele toxice si gratarul se curata foarte usor, fara sa ramana pe grile bucatele de carne de la fripturile anterioare, care si ele sunt daunatoare.
 
5. Folositi gratare bombate, compacte, cu scurgerea grasimilor in santulete in care se pune apa.  
 
6. Carnea se frige fara risc de imbolnavire daca sursa de caldura vine din lateral, cum se pregateste saorma. Sau, dupa model autohton, din vremuri stravechi: intre sursa de foc si carnea de pe rotisor se pune un recipient cu apa in care se scurge grasimea.
 
7. Carnea de pui se frige cu pielita, apoi aceasta se scoate. Carnea de porc trebuie curatata de grasime; nu se va usca daca este lasata cat trebuie. Pestele, daca este lasat de cu seara in sos marinat, nu mai trebuie tinut decat foarte putin deasupra gratarului.
 
8. Legumele la gratar nu formeaza substante cancerigene. Se poate face un pat de legume si chiar fructe (pere, de exemplu) pe gratar, peste care se pune carnea marinata sau precoapta.  
 
Daca in timpul mesei se bea si ceai rece, aromat - un antioxidant care neutralizeaza substantele cancerigene - riscul unei mese total nesanatoase este eliminat.
 
Colesterolul, o problemă ?
Mijloacele media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol.
Oameni de o splendidă sănătate telefonează la cabinet şi cer, cu o voce tremurândă programare pentru "colesterol". Buletinul de analize le adânceşte angoasa, aducându-i pe marginea disperării. "Am două sute. E grav, dom' doctor ?"
Răspundem: nu, nu este grav.
Valoarea normală a colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de sânge.
Dacă este aşa, cum s-a ajuns totuşi că marea majoritate a laboratoarelor tipăresc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari ?
Ei bine, aici este o altă poveste. Una discret ruşinoasă pentru tagma noastră medicală, dar care totuşi trebuie spusă.
Pacienţii sunt rugaţi să nu mai spună nimănui că au aflat de la mine cele ce urmează.
Dacă totuşi vor spune, atunci să nu scrie, iar dacă vor scrie, să nu semneze.
Dacă, totuşi, nesocotind acest sfat, vor semna, eu declar de pe acum că nu ştiu nimic şi că sunt cu totul străin de cele scrise mai jos.
 
Secretul este că scăderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat o curbă paralelă şi cu puţin ulterioară descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scădea colesterolul.
Astfel, în anii '80, singurul medicament cu această proprietate principală era acidul nicotinic.
Acesta era foarte ieftin şi, dealtfel, avea reacţii adverse importante, care îl făceau de utilitate atât de restrânsă, încât era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente. De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicină anterioară anului 1980, vor citi acolo valoarea normală a colesterolului, care este de 280 mg %, aşa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atenţie şi regim, dar nu tratament medicamentos.
 
Odată cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe şi aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru această clasă a crescut enorm. Cum numărul pacienţilor cu hipercolesterolemie reală era mic, specialiştii în marketing au făcut diferite socoteli, din care a reieşit că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260 şi medicilor li s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de tratament medicamentos cronic peste această valoare, firmele producătoare ar avea numai de câştigat. Cum, cel puţin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici în baza unor studii, au început a se întruni "vârfurile cercetării medicale", mai întâi în congrese o dată la doi ani prin capitale europene, mai nou în congrese anuale prin locaţii mult mai exotice.
La astfel de "întruniri ştiinţifice mondiale", de regulă însoţite de un bogat program cultural-artistic (de la degustări de licori la safari) există deja obiceiul ca medicii participanţi să prezinte lucrări "ştiinţifice", în care se pretinde, folosindu-se cu multă măiestrie posibilităţile largi ale statisticii, că valorile normale sunt mai mici decât se credea, că există riscuri serioase pentru sănătate la valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste date noi ridică serioase probleme de sănătate publică etc.
 
Să mai observăm că ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil şi pentru valoarea normală a tensiunii arteriale şi (în măsură ceva mai mică ) pentru glicemie.
 
Extrapolând, putem prevedea încă de pe acum că, dacă mâine va apărea un medicament care să modifice grupa sangvină, poimâine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor afla că suferă de o grupă sangvină de-a dreptul toxică.
 
Tratamentul hipercolesterolemiei
Dacă valoarea colesterolului este până la 260 mg %, nu este necesar nici un tratament, aşa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de hipercolesterolemie în această situaţie.
Dacă valoarea colesterolului este între 260 şi 279 mg %, este recomandabilă ţinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, împreună cu repetarea determinării colesterolului şi a fracţiilor sale (raportul HDL versus LDL, dacă nu a fost făcut)

Dacă valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg % este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânei, untului, laptelui gras, cărnii grase şi cu limitarea numărului de gălbenuşuri la 4 pe săptămână (albuşurile nu conţin colesterol).
Se recomandă un regim bogat în peşte (minimum 2 kg pe săptămână ) şi folosirea cu generozitate a cimbrului şi usturoiului.
Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în această privinţă.
 
Din 6 în 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât colesterolul total, cât şi fracţiile lui.
Dacă valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos.
De regulă cu Vasilip o tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de masa principală, sau o altă schemă în funcţie de datele culese la consultul medical.
Reevaluare după 3 luni, pentru a vedea dacă dozele sunt eficiente.
 
Tipuri de întrebări frecvente:
Am colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă această valoare în chenar negru şi în dreptul ei scrie: "above normal range". Şefa laboratorului, când mi-a înmânat buletinul de analiză, m-a rugat să stau jos. Vecinii şi cei din familie sunt îngroziţi de cât de mult colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris să iau 6 tablete de Sortis pe zi, spunându-mi că în caz contrar am să fac infarct. Ce este de făcut ?
Răspuns: dacă încă nu aţi citit articolul acesta, citiţi-l.
Laboratorul dă valorile normale în funcţie de ce valori normale se introduc cu ajutorul tastaturii, nu în funcţie de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un eşantion considerat sănătos, aşa cum ar trebui, potrivit unei definiţii ştiinţifice a "normalului".
Vecinii şi cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar cardiologul ar vrea să primească invitaţie şi sponsorizare şi la congresul de anul viitor de la Ouagadougou .
Dacă nu credeţi toate acestea, intraţi în primul anticariat şi uitaţi-vă în orice carte de medicină anterioară anului 1980 şi vedeţi cât este colesterolul normal.
 
Am auzit că uleiul de porumb nu conţine colesterol, e adevărat?
Răspuns: nici un ulei nu conţine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile să sintetizeze colesterol ca atare. Deci, orice fruct sau legumă sau cereală este la fel de bună din punctul de vedere al regimului în cazul unei hipercolesterolemii, iar un număr mic de plante sunt în mod deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.
Este esenţial să nu mâncaţi de loc: carne grasă şi smântână şi să mâncaţi cât mai puţine gălbenuşuri de ou, care sunt saci cu colesterol. Dimpotrivă, peştele este foarte indicat. Orice fel de peşte şi cu precădere, în mod paradoxal, peştele gras. Deşi laptele şi multe brânzeturi conţin colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul dacă sunt folosite în cantităţi prudente.
 
Tratamentul medicamentos al colesterolului are reacţii adverse?
Răspuns: Orice medicament, începând cu banala aspirină, are reacţii adverse.
Cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile şi anii, are posibile riscuri. Aceasta nu înseamnă să nu luăm medicamente de loc, ci să o facem atunci când, în urma unui raţionament medical, medicul nostru consideră că beneficiul scontat este mai mare decât riscul potenţial.
 
Urmez un regim strict vegetarian, şi totuşi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %.
De unde atâta colesterol, dacă eu în ultimele săptămâni am mâncat numai urzici şi mere?
Răspuns: Această situaţie (relativ rară ) în care vă aflaţi se explică printr-o tulburare reală de metabolism. Aşa cum spuneam, celulele animale sintetizează colesterol, iar cele umane nu fac excepţie. Uneori această sinteză este în exces. Va trebui să urmaţi un tratament medicamentos, în principiu toată viaţa, tratament în lipsa căruia există un mare risc să suferiţi de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemică, accidentul vascular cerebral, etc.
 
Am colesterolul mărit, dar nu suport să mănânc peşte, iar usturoiul îmi face rău. Ce este de făcut?
Răspuns: În loc de peşte, puteţi folosi numeroasele suplimente alimentare care conţin acizi omega-nesaturaţi, iar în loc de usturoi, încercaţi tablete de usturoi de la farmacie.
De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteţi găsi combinaţii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante.
 
Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL - LDL nu este bun. Ce trebuie să fac?
Răspuns: afectarea raportului dintre "colesterolul bun", adică HDL şi "colesterolul rău", adică LDL are importanţă mai ales în cazurile în care colesterolul normal este crescut sau are valori la limită.
Deci, în cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie. O importanţă mai mare acordată peştelui în alimentaţie ar fi indicată, totuşi.
Mereu aud despre marea problemă a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scăzut, sub limita normală. E vreo problemă ?
Răspuns: nu, deoarece nu există boli care să fie declaşate de prea puţin colesterol, aşa cum există în cazul invers. Totuşi, unele studii sugerează o legătură între colesterolul scăzut (sau la limita inferioară ) şi depresie, fără a se putea preciza dacă e vorba de o legătură de tip cauză-efect sau de o corelare de altă natură.
 
Dr Mihnea DRAGOMIR
Bucureşti, 16 iulie 2008
 
Toti bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte mic.
E un adevar dovedit statistic.Colesterolul marit nu produce moartea

marți, 12 aprilie 2011

Cancerul si bicarbonatul de sodiu

BICARBONATUL Cel mai tare produs.
Banalul praf de bicarbonat de sodiu este util în tratarea multor afecţiuni, de la aciditatea gastrică pană la cancer.
Nu există casă fără bicarbonat de sodiu. Gospodinele îl folosesc la prăjituri, dar şi ca leac de urgenţă, în caz de arsuri la stomac.
Acest praf alb are mai multe întrebuinţări decît am putea crede. De la tuse, la ulcer, de la curăţarea petelor,
la albirea dinţilor, bicarbonatul este atît de util, încît unora nici nu le vine să creadă că o pulbere atît de ieftină poate aduce beneficii atît de mari.
Mai nou, cercetătorii au găsit că această sare poate fi valorificată şi în tratamentul cancerului.
 
CANCER
Oncologul italian Tullio Simoncini, autorul cărţii „Cancerul este o ciupercă“ susţine că vindecarea cancerului poate fi simplă, rapidă, necostisitoare şi fără riscuri folosind banalul bicarbonat de sodiu. Simoncini a ajuns la concluzia că maladia secolului este cauzată de ciuperca numită Candida. Aceasta există în mod natural în organism, şi nu cauzează probleme atîta timp cît dezvoltarea ei nu scapă de sub control. Tumoarea canceroasă este reacţia firească a organismului de a se apară de această ciupercă. Din păcate, nu este suficient să înghiţim praf de copt pentru a scăpa de cancer, bicarbonatul de sodiu trebuie injectat direct în tumoare. pH-ul tumorii se va schimba de la acid la alcalin, ceea ce face ca ciuperca să fie distrusă înainte de a avea timp să se adapteze. Experimentele doctorului Simoncini arată că 99% din cazurile de cancer la san şi vezică se pot vindeca în doar 6 zile, folosind doar un cateter care spală tumoarea cu soluţie de bicardonat de sodiu.
TUSE
La un pahar de lapte se pune 1 lingurita de bicarbonat de sodiu. Laptele se bea fierbinte inainte de culcare. Persoanele care nu suporta laptele, pot folosi bicarbonat de sodiu in apa (1 lingura de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apa)
DURERI DE GAT
Se clateste gatul (gargara) cu acesta solutie: 2 lingurite bicarbonat de sodiu la 1 pahar de apa calda. Bicarbonatul de sodiu umezeste mucoasa gatului. Clatirile se efectueaza de 5-6 ori pe zi.
GUTURAI
Solutia de bicarbonat de sodiu se foloseste sub forma de picaturi pentru nas. Daca va curge nasul abundent, efectuati spalaturi nazale – picurati in nari solutia si dupa un minut curatati nasul. Procedura se repeta de 2-3 ori pe zi.
CONJUNCTIVITA
Se spala ochii cu solutie de bicarbonat de sodiu. Sa nu folositi acelasi tampon de vata de 2 ori.
STOMAC
Bicarbonatul neutralizeaza surplusul de acid din stomac. Iata de ce bicarbonatul a servit drept leac contra ulcerului multi ani. Dar folosirea lui prea des da un efect invers: se mareste cantitatea acidului secretat in stomac. Mai mult decat atat, la interactiunea bicarbonatului cu acidul se degaja bioxid de carbon, care bombardeaza peretii subtiati ai stomacului, ducand la alte ulceratii. Este de dorit sa utilizati bicarbonat de sodiu cat mai rar, doar cand nu aveti alte medicamente la dispozitie.
Arsuri la stomac - aceasta proprietate se bazeaza pe faptul ca bicarbonatul este un alcalin, deci principiile sale antiacide ajuta la indepartarea arsurilor de stomac. De asemenea, poate elimina senzatia de balonare si flatulenta. In momentul in care simtiti ca va arde stomacul, puneti o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa si beti amestecul rezultat. Insa, chiar daca bicarbonatul de sodiu este un produs natural, nu poate inlocui un tratament medical. Daca simptomele persista cereti sfatul unui medic.
INIMA
Bicarbonatul de sodiu se foloseste in medicina ca substanta antiaritmica. Un atac de cord se poate opri administrand 1/2 lingurita de bicarbonat.
HIPERTENSIUNE
Se activeaza eliminarea intensiva a lichidului si sarurilor din organism si scade tensiunea arteriala. 1/2 lingurita de bicarbonat consumata impreuna cu medicamentele da posibilitatea micsorarii dozei acestora.
PANARITIU ( inflamatie de natura infectioasa localizata la degetele de la maini sau picioare)
Incepeti tratamentul imediat ce simtiti durere pulsanta. Pregatiti o solutie de 2 linguri de bicarbonat la 1/2 litru de apa fierbinte, in care tineti degetul timp de 20 minute. Repetati procedura de 3 ori pe zi si infectia va disparea repede.
DURERI DE DINTI
Clatirea cavitatii bucale cu bicarbonat de sodiu ajuta contra durerilor de dinti. Este deosebit de eficace contra inflamarii periostului. Clatiti gura de 5-6 ori pe zi, astfel puteti evita interventia chirurgicala.
ALBIREA DINTILOR
Compus din cristale cu proprietati abrazive, bicarbonatul are proprietatea de a albi dintii. Acesta are efectul de a poliza dintii, de a face smaltul sa straluceasca si de a indeparta petele galbui. Bicarbonatul poate preveni aparitia cariilor eliminand bacteriile, de aceea este un ingredient de baza in pastele de dinti. Inainte de periajul dentar, pune cateva grame de bicarbonat de sodiu pe periuta de dinti si freaca cu blandete. Insa, nu il utiliza mai des de o data la 10 zile, deoarece fiind un produs abraziv poate deteriora smaltul natural al dintilor. Bicarbonatul poate inlocui pasta de dinti, pentru inalbire.. Muiati un tampon de vata in bicarbonat de sodiu si stergeti dintii pana ce petele galbene vor disparea. Rezultatul se vede chiar si dupa o singura spalare.
AFTE
Dusurile bucale cu bicarbonat de sodiu sunt eficiente impotriva aftelor. Faceti gargara cu o solutie de bicarbonat de sodiu si apa si veti preveni ranile bucale si respiratia urat mirositoare. Diluati o lingurita de bicarbonat intr-un pahar cu apa rece si faceti gargara in fiecare zi pana simptomele dispar.
INTEPATURI DE INSECTE
Solutia de bicarbonat de sodiu preparata dintr-o 1/2 lingurita la 1 pahar de apa, ne va ajuta sa ne tratam de intepaturile insectelor. Daca ungem locul intepat de cateva ori pe zi, inflamatia dispare. Mai mult, bicarbonatul nu da voie microbilor sa patrunda in rana.
PICIOARE UMFLATE
Dupa o zi de lucru putem trata picioarele obosite si umflate cu o solutie din 10 litri de apa si 5 linguri de bicarbonat de sodiu. Dupa 15 minute de odihna placuta, cu picioarele in solutia calda, veti putea dansa toata noaptea.
NEGI
Trebuie sa ungeti negii cu o pasta din bicarbonat cu ulei de ricin de 2-3 ori pe zi si sa aplicati un pansament.
GUSA ADENOMATOASA
Pentru gusa adenomatoasa e bine sa mestecati paine de secara astfel ca ea sa fie bine inmuiata cu saliva. Se face din ea o turtita, se presara cu bicarbonat de sodiu, se pune pe gat si se panseaza. Se bea infuzie din boabe de boz tufar -1 lingurita de boabe la un pahar de apa fierbinte. Se bea cate 1/3 pahar de 3 ori pe zi. Se urmeaza tratamentul pana cand se obtine rezultatul dorit. Din boabe de boz se poate fierbe dulceata si se poate folosi la tratament.
PINTEN OSOS
La 3 litri de apa calduta se pun 500 g de bicarbonat de sodiu. Se “oparesc” picioarele, turnand apa fierbinte de cateva ori, timp de 30 minute. Apoi se pun picioarele pe un rolator de lemn cu spini si se rotesc rolele acestuia cu piciorul, schimband picioarele din timp in timp. Se repeta la 2-3 zile.
RADICULITA SI BOLILE ARTICULATIILOR
Intr-o cana de apa fierbinte se dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu. Se inmoaie in aceasta solutie un servetel de bumbac de marimea locului bolnav si se scurge putin. O parte a servetelului se sapuneste cu sapun de rufe si se stropeste cu petrol lampant (gaz). Locul bolnav se unge cu grasime si se acopera cu servetelul. Se panseaza cu o basma de lana, si se inveleste cald. Se sta asa cat se poate de mult. Se repeta de cateva ori, functie de starea bolnavului. Contra durerilor articulare, se dizolvă într-o cană de apă fierbinte o linguriţă de bicarbonat de sodiu, în care se înmoaie un şerveţel de bumbac. Apoi, acesta se săpuneşte cu săpun de rufe şi se stropeşte cu petrol lampant. Locul bolnav se unge cu grăsime şi se acoperă cu şerveţelul. Se pansează cu o basma de lînă.
OBEZITATE
În cazul persoanelor obeze, acestea pot bea în fiecare dimineaţă cîte o jumătate de ceaşcă de apă călduţă în care se pun o jumătate de linguriţă de suc de lămîie şi un vîrf de cuţit de bicarbonat de sodiu.
ARSURI USOARE
Pentru tratarea arsurilor minore faceţi o pastă din bicarbonat de sodiu, salvie şi apă. Sub formă de soluţie, se aplică pe pielea arsă de soare.
CANCER
Oncologul italian Tullio Simoncini, autorul cărţii „Cancerul este o ciupercă“ susţine că vindecarea cancerului poate fi simplă, rapidă, necostisitoare şi fără riscuri folosind banalul bicarbonat de sodiu. Simoncini a ajuns la concluzia că maladia secolului este cauzată de ciuperca numită Candida. Aceasta există în mod natural în organism, şi nu cauzează probleme atîta timp cît dezvoltarea ei nu scapă de sub control. Tumoarea canceroasă este reacţia firească a organismului de a se apară de această ciupercă. Din păcate, nu este suficient să înghiţim praf de copt pentru a scăpa de cancer, bicarbonatul de sodiu trebuie injectat direct în tumoare. pH-ul tumorii se va schimba de la acid la alcalin, ceea ce face ca ciuperca să fie distrusă înainte de a avea timp să se adapteze. Experimentele doctorului Simoncini arată că 99% din cazurile de cancer la san şi vezică se pot vindeca în doar 6 zile, folosind doar un cateter care spală tumoarea cu soluţie de bicardonat de sodiu.
TRANSPIRATIE
Bicarbonatul de sodiu anulează mirosul neplăcut al transpiraţiei, dacă se unge axila cu soluţie din această sare. Se tamponeaza zona axilelor cu o solutie formata dintr-o lingurita de bicarbonat si un pahar cu apa. Aceasta formula poate inlocui deodorantele obisnuite, fiind un mod ecologic de a scapa de mirosul urat de transpiratie, fara riscuri pentru sanatate.
Unii specialisti sustin ca bicarbonatul de sodiu nu opreste eliminarea transpiratiei, dar neutralizeaza acizii ei. Dupa cum se stie, in unii acizi din sudoare se dezvolta bacterii care dau transpiratiei un miros neplacut Vara, sau inainte de antrenamentele sportive e bine sa stergeti regiunea axilara cu un tampon de vata, muiat in solutie de bicarbonat de sodiu, si mirosul neplacut nu va mai aparea toata ziua.
PRIM AJUTOR
Mai este folosit, dizolvat în apă, în primul ajutor în caz de intoxicaţii grave, la febră cu transpiraţie îndelungată, pentru restabilirea pierderii lichidului din organism. Bicarbonatul de sodiu este mijlocul de prim ajutor in caz de traumatisme grave, cu pierdere mare de sange, la intoxicatii care sunt insotite de voma si diaree, la febra indelungata cu transpiratie abundenta. Pentru restabilirea pierderii lichidului din organism se prepara solutie de bicarbonat de sodiu si sare. Reteta este simpla: 1/2 lingurita de bicarbonat si 1 lingurita de sare la 1 litru de apa foarte calda. Se bea cate 1 lingura la fiecare 5 minute.
COSMETICA
- reduce roşeaţa pielii şi previne riscul apariţiei coşurilor
- cateva linguriţe de bicarbonat de sodiu în baie fac pielea fină
- este şi un bun exfoliant facial – amestecaţi puţin bicarbonat de sodiu cu apă, pînă se formează o pastă si intindeţi pe faţă, masand uşor, apoi clătiţi cu apă călduţă. Acest procedeu e bun contra acneei.
- dati sapunul prin razatoare si amestecati-l cu bicarbonat. Spalati fata cu un tampon de vata muiat in amestec, de 2 ori pe saptamana. Curata pielea de acnee si de celulele moarte, deschizand porii.
- o lingură de bicarbonat adăugat în sticla de şampon contribuie la alungarea mătreţii
- stropirea rădăcinii părului cu soluţie de bicarbonat va face ca părul să nu mai pară gras şi fără volum. Metoda previne şi decolorarea părului dacă e aplicată înainte de a intra în piscină.
BICARBONATUL IN GOSPODARIE
- 90% din bacterii si pesticide raman pe legumele si fructele spalate cu apa de la robinet. Daca in apa se adauga bicarbonat de sodiu sau suc de lamaie, legumele si fructele se spala mult mai bine.
- mirosul neplăcut din frigider dispare în doar cîteva ore dacă aşezaţi în interior un bol cu soluţie de bicarbonat de sodiu. - acest praf e bun şi în stingerea incendiilor. Pentru mici accidente la aragaz, e bine să aveţi la îndemînă borcănelul cu bicarbonat. - cafetiera (filtrul, cana şi recipientul) va arăta ca nouă dacă tunaţi un pliculeţ de bicarbonat peste apă.
- apa cu bicarbonat ajută şi la desfundarea chiuvetei.
- petele de grăsime, arsură, cafea sau ceai de pe orice vas de gătit, din orice material, vor fi mult mai uşor de curăţat dacă întîi se presară pe ele bicarbonat şi se toarnă apoi o cană de apă fierbinte. Aşteaptă cîteva minute şi apoi curăţă normal.
- obiectele sanitare (cada, vas de toaletă, chiuvetă) se curăţă foarte bine cu bicarbonat, care dezinfectează şi scoate petele de grăsime.
- aceeaşi soluţie curăţă şi petele de pe mobilă. – argintul devine ca nou daca este frecat cu bicarbonat de sodiu. – mirosul neplăcut al mainilor (benzină, ceapă, usturoi, peşte) şi petele de nicotină pot fi înlăturate cu apă şi bicarbonat.
BICARBONAT PENTRU SPORTIVI
Cercetătorii britanici au demonstrat că bicarbonatul de sodiu contribuie semnificativ la îmbunătăţirea performanţelor fizice (rezistenţă şi viteză). Potrivit unui studiu, înotătorii care au consumat bicarbonat de sodiu înainte de un concurs au terminat într-un timp mai scurt proba sportivă. Bicarbonatul de sodiu reduce aciditatea produsă la nivelul muşchilor în timpul eforturilor fizice, care cresc nivelul de acid lactic şi dau senzaţia de oboseală.
 

luni, 11 aprilie 2011

Poftele si ce inseamna

   Fiecare pofta are o cauzaUnora le este pofta de ciocolata, altora de ceva sarat.
Oricare ar fi pofta ta, uneori este atat de puternica incat te face sa iesi din
casa in miez de noapte si sa te duci la magazin sa-ti cumperi mancarea dupa care
salivezi. Pofta de un anumit aliment este modul corpului prin care iti spune ca 
duce lipsa de vreo substanta din acea mancare. Si de multe ori ca sa-ti
satisfaci intr-adevar pofta, trebuie sa mananci altceva decat crezi ca ai
nevoie.
      Daca ti-e pofta de ciocolata.
 Ai nevoie de magneziu.Pe care il gasesti in nuci, seminte, legume, fructe.
        Daca ti-e pofta de ceva dulce.. Ai nevoie de:
 - crom pe care il gasesti in brocoli, struguri, branza, fasole boabe, pui,
ficat de vitel
 - carbon pe care il gasesti in fructe proaspete
 - fosfor pe care il gasesti in pui, vita, ficat, peste, oua, lactate, nuci,
legume, fulgi
  - tryptophan pe care il gasesti in branza, carne de miel, ficat, spanac,
cartofi, stafide
       Daca ti-e pofta de paine, paine prajita
  Ai nevoie de azot.
  Pe care il gasesti in mancaruri proteice: peste, carne, fasole boabe, nuci
        Daca ti-e pofta de grasimi (chipsuri), prajeli  Ai nevoie de calciu.
  Pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli, legume, susan, branza, nap
        Daca ti-e pofta de cafea sau ceaiAi nevoie de: - fosfor pe care il gasesti in pui, vita, ficat, peste, oua,
lactate, nuci, legume, fulgi
- sulf pe care il gasesti in galbenusul de ou, ardei rosii, usturoi, ceapa
- sare fier pe care il gasesti in peste, carne de pasare, fructe de mare,
verdeata, cirese negre
        Daca ti-e pofta de alcool, sau pastile care sa te relaxezeAi nevoie de:
 - proteine pe care le gasesti in carne de pui, de porc, nuci, lactate, fructe
de mare
- calciu pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli, legume, susan, branza,
napi
  potasiu pe care il gasesti in masline negre, cartofi, spanac, verdeturi amare
       Daca ti-e pofta de gheata   Ai nevoie de fier.
Pe care il gasesti in peste, carne de pasare, fructe de mare, verdeata, cirese
negre
       Daca ti-e pofta de mancare prajita
   Ai nevoie de carbon.
 Pe care il gasesti in fructe proaspete.

       Daca ti-e pofta de bauturi acidulate   Ai nevoie de calciu.
 Pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli, legume, susan, branza, nap
       Daca ti-e pofta de mancaruri sarate
 Ai nevoie de cloruri.
 Pe care le gasesti in peste, lapte de capra, sare de mare
       Daca ti-e pofta de mancaruri acideAi nevoie de magneziu .
Pe care il gasesti in nuci, seminte, legume, fructe
       Daca ti-e pofta de lichideAi nevoie de apa.
Trebuie sa bei circa 8-10 pahare de lichid pe zi
      Daca ti-e pofta de solide, mai degraba decat lichideAi nevoie de apa.
 Corpul tau a fost deshidratat pentru o perioada asa lunga de timp incat nu mai
simte nevoie de apa. Trebuie sa bei cat mai multa apaposibil pentru a reveni la
normal.
      
Daca ti-e pofta de bauturi reci
Ai nevoie de mangan
Pe care il gasesti in alune, nuci, arahide, ananas, coacaz negru
       Daca ai anumite pofte in perioada premenstrualaAi nevoie de zinc
Pe care il gasesti in carne rosie, fructe de mare, radacinoase, salata, legume
cu frunze
      Daca iti este mai mereu foame
Ai nevoie de:
- siliciu pe care il gasesti in nuci, seminte
- tirozina pe care o gasesti in suplimentele de vitamina C, portocale,verdeturi
, legume si fructe rosii
- tryptophan pe care il gasesti in branza, carne de miel, ficat, spanac,
cartofi, stafide
     Daca nu ai pofta de mancareAi nevoie de:
- vitamina B1 pe care il gasesti in fasole, nuci, seminte, ficat
- vitamina B3 pe care o gasesti in ton, carne de vita, pui, curcan, porc,
legume, seminte
- cloruri pe care le gasesti in peste, lapte de capra, sare de mare
     Daca ti-e pofta de tutun
Ai nevoie de:
- siliciu pe care il gasesti in nuci, seminte
- tirozina pe care o gasesti in suplimentele de vitamina C, portocale,
verdeturi, legume si fructe rosii
 

                     APA
          Nu esti bolnav, doar ti-e sete

Într-o conferinta exceptionala pe care Masaru Emoto insusi a sustinut-o in
Romania , ilustrind prin imagini rezultatele experimentelor sale, a spus: "Apa
are puterea magica de a da nastere tuturor lucrurilor si de a pastra informatia.
In stadiul de fata, suntem aproape in totalitate apa, dupa nastere suntem peste
80% apa, apoi sintem 70% apa, pentru ca, dupa virsta de 60 de ani, sa devenim
apa tot mai putin.
        
Ce se intimpla cind sintem doar 50% apa? Ne ridicam la ceruri (murim)! De ce nu putem trai fara apa?
Pentru ca ea transforma energia si informatia. Experimentele lui Emoto
demonstreaza faptul ca apa asculta rugaciunile noastre, modificindu- si
structura.
"Eu sunt budist, nu am crezut niciodata in rugaciune, pina cind am facut aceste
experimente care mi-au schimbat viata", a mai spus Masaru Emoto la conferinta
sustinuta in Romania.
Dar, aceleasi experimente demonstr eaza ca apa asculta si muzica, asa cum
reproduce structura emotionala a cuvintelor, precum si forma si structura
emotionala a imaginilor.
Emoto a prezentat un esantion de apa care a ascultat simfonia a IX-a a lui
Beethoven, precum si Lacul Lebedelor al lui Ceaikovschi. "Cind apa din corpul
nostru asculta o muzica frumoasa, se schimba corpul nostru. Muzica este o forma
de vindecare, este medicamentul cel mai bun pe care l-a inventat specia umana.
Va veni o vreme in care vom cumpara de la farmacie muzica vindecatoare" , a mai
spus Emoto. Asadar, trebuie sa bem mai multa apa, trebuie sa vedem imagini cit
mai placute in jurul nostru, sa ascultam muzica vindecatoare si sa auzim, atit
de la propria noastra constiinta, cit si de la cei din jur, cit mai multe
cuvinte vindecatoare. Trebuie sa retinem ca aceleasi extraordinare experimente
au aratat ca apa reproduce formele emotionale ale alimentelor pe care le mincam.

                 
Ce se intimpla in corp cind bem sau nu bem apa?
Independent de Masaru Emoto, un medic arestat in trecut intr-un context politic
in India, F. Batmanghelidj, autorul cartii "Nu esti bolnav, ti-e doar sete", a
observat in inchisoare ca, atunci cind arestatii beau apa, multe dintre durerile
corpului fizic dispareau.
Multi dintre ei aveau spasme ale stomacului despre care medicul credea ca sint
cauzate de stresul din inchisoare. A inceput sa-i trateze pe acestia cu diferite
feluri de apa: apa sarata, apa dulce, apa amara si surpriza colosala era ca, in
90 la suta din cazuri, spasmele stomacului dispareau. Medicul a constatat ca nu
toate simptomele erau cauzate de stresul din inchisoare, dimpotriva; 90% din ele
erau cauzate de deshidratare.
Observind faptul ca apa avea aceste efecte, el
si-a spus ca nu putea fi la mijloc doar un efect Placebo.
Cind a fost eliberat,
el a infiintat o clinica si a efectuat nenumarate studii, vindecind si multi
bolnavi.
         Ce se intimpla in corp cind bem apa?
Ralph Vornehm a prezentat componenta de apa a fiecarui organ din corp, incepind
cu celulele, sîngele, neurotransmitatorii si terminind cu organele mai mari.
     Creierul are in componenta sa 90% apa, ceea ce explica intr-un fel
capacitatea acestuia de a transmite mesajele catre toate organele cu viteze
uluitoare (daca ne gindim si la teoria lui Emoto). De asemenea,
neurotransmitatorii - responsabili de transmiterea acestor mesaje - contin tot 90% apa. Este de inteles de ce, cind nu bem apa, nu mai simtim cu timpul senzatia de sete.
Neurotransmitatorii deshidratati nu mai transmit corect mesajul "mi-e sete", asa
incit setea incepe sa mistuie corpul, incep durerile (si ele semnale de
deshidratare) si patologia multor organe.
Ralph Vornehm a spus ca "celulele corpului nostru nu se ating intre ele, pentru
ca inoata in apa, la fel ca si nervii". Cind apa din corp este murdara, ce se
intimpla? Celulele comunica printr-un sistem de tip bio-laser. Exista un tip de
apa in interiorul celulei si alt tip de apa in afara ei. Schimbul intre acestea
purifica celula si o ajuta sa functioneze corect. Daca nu bem apa regulat,
celulele se intoxica. Cind membrana unei celule nu este bine hidratata, corpul
declanseaza un mecanism de urgenta, ca forma de aparare si de hidratare.
 Corpul se protejeaza de deshidratare cu ajutorul colesterolului! !!! Membrana
se imbraca intr-o pelicula protectoare, ca o crema, care impiedica uscarea. Ce
este aceasta pelicula? Surpriza. Este colesterol. Corpul nostru se protejeaza de
deshidratare cu ajutorul colesterolului. Studiile efectuate au aratat ca, in 90%
din cazuri, colesterolul scade in 21 de zile de baut apa corect, ceea ce
inseamna ca in 90% din cazuri colesterolul este crescut din cauza deshidratarii.
Studiile facute pe celulele canceroase au aratat ca acestea nu mai comunica
intre ele. Imaginile prezentate de Ralph Vornehm arata ca celulele deshidratate
se afla intr-un fel de sfera intunecata, dupa care devin mutante si se ajunge la
cancer.
Sarea este foarte importanta pentru organism, pentru ca aceasta efectueaza
schimbul la nivel celular; apa merge in celula si in afara ei cu ajutorul sarii.
Aceasta inseamna ca a bea apa si a avea saruri naturale in organism este vital
pentru sanatatea celulara. Pentru a se hidrata, singele trage apa din organele
vitale.
Ce se intimpla la nivelul sistemului digestiv daca nu bem apa inainte de masa (o
cana, cu o jumatate de ora inainte de masa)?
     Nu trebuie sa bem apa in timpul mesei!!
Corpul nostru are nevoie de singe pentru a efectua procesul digestiv, iar
singele este compus 80% din apa. Singele trebuie sa absoarba tot soiul de
componente vitale pentru sanatatea sa. Pentru a efectua corect procesul de
digestie, singele trebuie sa fie hidratat corect inainte de masa. Altfel,
singele se ingroasa si, de aceea, pentru a se hidrata trage apa din corp.
Remarcam, asadar, ca in organismul nostru fiecare celula, fiecare componenta
"lupta" pentru a-si intretine viata proprie, ceea ce face ca, in ultima
instanta, sa conduca spre viata intregului organism.
Singele nu face exceptie de la acest principiu, asa incit - iata - vedem de ce
este atit de important sa bem apa cu o jumatate de ora inainte de masa. Singele
nu va mai extrage apa din organele vitale pentru a realiza procesul de digestie,
iar corpul va ramine sanatos.
"Sint oameni care tusesc, ii apasa inima sau au colici dupa masa. Acele organe
care ne dor dupa ce mincam sesizeaza ca nu au destula apa", spune Ralph
Vornehm."
Cercetarile efectuate arata ca 90% din durerile de stomac sint cauzate de
deshidratare. Oamenii care au miscari greoaie sau cei "cu fata impietrita" au o
proasta functionare a nervilor cauzata de lipsa apei in corp. La nivelul
cartilagiilor, componenta apei este de 90%. Daca cartilagiul este deshidratat,
incepe sa pocneasca. Oasele au nevoie de apa in aceeasi masura si multe dintre
durerile de oase, precum si sindromul de alunecare al discului lombar sint cau
de deshidratare.
Ce se intimpla cind luam un calmant pentru dureri sau cind avem un soc? Luam
calmantul cu apa si ni se da apa cind sintem in stare de soc. De fapt, cind iei
un calmant pentru durere, ceea ce calmeaza durerea este apa, nu calmantul. 90%
din durerile din corpul nostru sint semnale prin care corpul spune: "Te rog, am
nevoie de apa!". Studiile arata ca tensiunea arteriala mare, problemele legate
de vasele de singe sint cauzate de lipsa apei din corp.
Presupunem, insa, ca durerile sint mai mult decit o rugaminte ce corpul ne-o
trimite. Durerea trebuie sa fie un mare strigat de ajutor, care s-ar putea
traduce: "Ajutor, mi-e sete de nu mai pot!".


                                  POMELO
Pomelo (grapefruit) se cultiva in Taiwan , India , Malaesia , Indonesia , Noua
Guinee, dar si in zonele mai calde din America .
Pulpa fructului este galbena cu variatii de roz si rosu, are gustul ca un
grapefruit dulce. Este cel mai mare fruct dintre citrice, ajungand uneori pana
la dimensiunile unui pepene urias.
Coaja galben-verzuie este moale si groasa si poate fi folosita la prepararea marmeladei. In China coaja este folosita si la prajituri.
In Vietnam florile sunt folosite pentru prepararea parfumurilor.
In general se consuma fructul pur si simplu.
Pomelo este bogat in vitamina C. Contine luteina, betacaroten, potasiu, fier,
magneziu si calciu.
Sa nu uitam vitaminele B1, B2, B3, B5 si B9.
Coaja poate fi folosita pentru tratarea ranilor pielii.
Pomelo poate fi consumat pentru pentru prevenirea si tratarea racelilor si gripelor.
Stimuleaza sistemul imunitar. Ajuta in divere boli printre care cancerul, bolile
aparatului circulator, varicele, hemoroizii, durerile de articulatii.
Pomelo are proprietati diuretice ajutand la tratarea obezitatii. Are doar 42
calorii la 100g pulpa. Este un stimulator digestiv ideal.
Multi sustin efectele sale impotriva stresului.
Se inmulteste rapid prin seminte si are nevoie de 4 ani pentru a face fructe.
Planta obtinuta este deosebit de decorativa si in casa.
SFATURI!!!
1.      Bea multa apa.
2.      Ia un mic dejun de rege, un dejun de print si o cina de cersetor.
3.      Mananca mai multa mancare care creste in copaci si in plante si mai
putin din cea care este manufacturata .
4.      Traieste cu cei trei 3 E : Energie, Entuziasm si Empatie.
5.      Gaseste putin timp ca sa meditezi.
6.      Canta danseaza si joaca-te mai des.
7.      Citeste mai multe carti decat ai citit in 2010.
8.      Aseaza-te, in liniste,cel putin 10 minute in fiecare zi.
9.     
Dormi cel putin 7 ore.
10.    Mergi in fiecare zi timp de 10 pana la 30 de minute si mergand,
surade.

*
Personalitate*

11.    Nu-ti compara viata cu a celorlalti. N-ai nici o idee cum poate fi
viata lor.
12.    Evita gandurile negative, sau lucrurile pe care nu le poti controla.
Investeste mai degraba energia in momentul prezent.
13.    Nu face prea mult. Cunoaste-ti limitele.
14.    Nu-ti pierde pretioasa ta energie in barfe.
15.    Viseaza mai des cu ochii deschisi.
16.    Invidia este o pierdere de timp. Tu ai deja tot ceea ce iti trebuie.
17.    Uita problemele din trecut. Nu rememora celorlalti erorile
trecutului. Asta o sa ruineze fericirea din prezent.
18.    Viata este prea scurta pentru  a o risipi detestand.
19.    Impaca-te cu trecutul tau ca sa nu-ti ruineze prezentul.
20.    Nimeni nu are grija de fericirea ta, decat tu insati.
21.    Fii constient ca viata este o scoala si ca tu esti aici pentru a
invata. Problemele fac pur si simplu parte din curriculum-ul tau, ele apar
si dispar ca ora de algebra, dar lectiile pe care le vei invata sunt pentru
toata viata.
22.    Surade si razi cat mai des posibil.
23.    Nu trebuie sa castigi fiecare cearta. Accepta sa fii in dezacord.

*Societate*

24.    Telefoneaza cat mai des prietenilor sau trimite-le mail-uri.
25.    In fiecare zi, da ceva bun cuiva.
26.    Iarta atat cat este posibil.
27.    Petrece timp cu oamenii mai in varsta si cu cei mici.
28.    Incearca sa faci cel putin trei persoane sa surada, in fiecare zi.
29.   
Ce gandesc ceilalti despre tine, nu este treaba ta.
30.    Serviciul tau nu va avea grija de tine cand vei fi bolnav. Familia si
prietenii tai, DA. Pastreaza legatura.

*Viata*

31.    Comporta-te bine !
32.    Arunca tot ce nu este util, pastreaza ce este frumos sau vesel.
33.    Natura vindeca totul deci stai cat mai mult in natura.
34.    Fie vorba de o situatie buna sau rea, ea se va schimba…
35.    Putin conteaza cum te simti, scoala-te, imbraca-te si prezinta-te.
36.    Ce este mai bun, urmeaza sa ti se intample.
37.    Cand te trezesti dimineata, multumeste ca esti in viata.
38.    Forul tau interior este intotdeauna fericit. Deci, Fii fericit !

Ultimul si nu cel mai putin important.
39. Transmite acest ghid celor ce-i iubesti.

duminică, 10 aprilie 2011

Mierea si produsele derivate

Mierea si celelalte produse ale stupului
De ce este mierea atât de bogata în principii curative? Pentru ca este esenta lumii vegetale! Se spunea "sa curga lapte si miere". Laptele, sa nu uitam, este produsul complex destinat dezvoltarii organismului mamiferelor si aliment unic pentru primul stadiu de viata al acestora. În mod asemanator, mierea provine din zaharul natural acumulat de plante pentru a forma fructul. Amândoua vin astfel din grija lumii animale sau vegetale pentru perpetuarea speciei, sunt sustinute de acest instinct fundamental al vietii si, consumându-le, beneficiem de grija întregii naturi pentru descendentii ei.
Plantele absorb prin radacinile lor apa din sol, în fapt o solutie de nitrati, fosfati, carbonati, apoi aceasta "seva" este supusa în frunze procesului de fotosinteza, rezultând hidrati de carbon, zaharoza. În perioada de înflorire, zaharurile care constituie nectarul sunt secretate de glandele aflate în flori. Elaborarea nectarului are loc în momentul în care se deschid sacii cu polen, insectele în general si albinele în special participând la polenizarea plantelor atunci când trec din floare în floare adunând nectarul.
Adus în stup în gusa albinelor culegatoare, nectarul este o solutie suprasaturata de zaharoza, maltoza, melitoza si alte polizaharide. Albinele prelucratoare transforma aceste polizaharide în monozaharide printr-un proces de hidrolizare, rezultând mierea cruda, care mai contine înca procente mari de apa. Invertaza secretata de glandele faringiene actioneaza asupra mierii când aceasta este trecuta din gusa în gusa, apa este eliminata si rezulta mierea coapta.
Din continutul mierii ne putem face si o idee preliminara asupra calitatii ei curative. Zaharurile cele mai însemnate din miere sunt glucoza (28-37%), fructoza (37-39%), zaharoza (0,5-1,3%), maltoza (5-11%). Când glucoza depaseste cantitativ fructoza, mierea este mai putin dulce si cristalizeaza usor.
O serie de acizi organici, precum acidul formic, se afla si ei în componenta mierii, dându-i acesteia un caracter usor acid. Datorita continutului de acid citric si malic, mierea florala este superioara celei de mana. Acesti acizi asigura buna pastrare a mierii, având caracter bactericid.
Substantele minerale sunt si ele prezente în miere, în proportii ce depind de plantele din care a fost extras nectarul si de solul pe care acestea traiau. Bor, mangan, nichel, litiu, potasiu, fosfor, staniu, cupru, dar si oligoelemente ca bariu, beriliu, vanadiu, germaniu. În special mierea de mana este bogata în minerale.
Numeroase vitamine sunt si ele prezente în miere. B1 - tiamina, B2 - riboflavina, B5 - niacina, acidul pantotenic, B6 - piridozina, B12, dar si vitaminele A, c, D si acidul folic.
În mierea florala, provenind din glandele faringiene si salivare ale albinelor dar si din nectarul multor plante medicinale, sunt prezente substante active biologic, antibiotice.
Aroma mierii este datorata aminoacizilor din nectar.

Mierea de mana
Seva anumitor plante este folosita de insectele din familia Afidelor, care retin din ea substantele azotoase si elimina substantele zaharoase. Afidele traiesc pe numeroase specii de plante, dar mai ales pe conifere. Albinele ling zaharurile eliminate de pe frunzele populate de aceste insecte. Culoarea închisa a mierii de mana se datoreaza concentratiei ridicate de substante minerale, care îi confera si o mai mare vâscozitate.

Pastrarea mierii
Dupa extragere, mierea este fluida, dar, cu timpul, în masa ei începe un proces de cristalizare. Este gresit sa refuzam mierea zaharisita banuind ca este îndoita cu zahar. Singura care trebuie sa ramâna fluida un timp îndelungat este mierea de salcâm.
Antibioticele sunt extrem de sensibile la lumina soarelui, de aceea mierea trebuie pastrata în vase închise si la adapost de lumina. De aceea nu este bine sa cumparam miere care a stat mult timp în soare, pe marginea soselei.
Încalzirea mierii favorizeaza de altfel si aparitia hidroximetilfurfurolului, care depreciaza mierea.
Datorita aciditatii ei, în contact cu tabla de zinc sau de fier, mierea formeaza compusi toxici, deci nu este bine sa fie pastrata în astfel de recipienti.

Polenul
Graunciorii de polen sunt celule sexuale masculine, organul de reproducere mascul al plantelor superioare. Un rol deosebit în compozitia polenului îl au enzimele care accelereaza si regleaza procesele vitale. Polenul este astfel cel mai important element de crestere pentru albine, dar si pentru refacerea tesuturilor uzate.
Este adus în stup tot de culegatoare, la ore la care umiditatea atmosferica este ceva mai crescuta, dimineata si spre seara.
Dupa culoare, ne putem da seama de planta din care provine: albastrui de la nalba, rosu de la par, piersic, castan, galben-auriu de la alun si papadie, mov de la coriandru, negru de la mac, cenusiu de la soia, galben deschis de la floarea soarelui.
Nu trebuie sa ne mire ca polenul pus în vânzare este multicolor, deoarece albinele nu culeg polen doar de la o singura planta, asa cum fac cu mierea, ci prefera diversitatea.
Polenul este alcatuit din proteine, aminoacizi liberi, acizi grasi, vitamine, microelemente, hidrati de carbon, vitamine si antibiotice.
Pentru albine, polenul mai vechi de un an este mai putin eficient, au observat prisacarii, deci si pentru om ar fi bine sa fie consumat polen proaspat.

Pastura
Polenul disponibil, neconsumat în stare proaspata, este depozitat si sufera transformarea în pastura, fiind supus unei fermentatii lactice.

Propolisul
Secretat mai ales de mugurii plopului, dar si de cires, prun, brad, piersic, castan, pin, propolisul este si el cules de un numar restrâns de albine culegatoare. Rasinos, cleios, insolubil în apa, dar usor solubil în alcool, colorat de la galben la verde închis, dar si rosiatic si chiar negru, este cules mai ales în lunile august si septembrie.
Albinele îl prelucreaza cu ajutorul poleinei, învelisul graunciorului de polen, care este regurgitata în amestec cu saliva încarcata de antibiotice, care sunt astfel încorporate în propolis.
Continând numeroase antibiotice, este folosit de albine pentru îndepartarea din stup a agentilor patogeni. Substantele balsamice continute, aldehidele aromatice si uleiurile eterice, sunt degajate si purifica atmosfera din stup.
Efecte constatate:
- antimicrobian (distruge bacteriile si virusii)
- antiparazitar (anihileaza Giardia si Trichomonas)
- antiinflamator, cicatrizant si regenerant
- antioxidant
- antitumoral si radioprotector
- imunomodulator (stimuleaza producerea de anticorpi, crescând rezistenta corpului la boli)
- bronhodilatator (permitând eliminarea secretiilor), de unde eficacitatea în tratarea afectiunilor respiratorii, astm, bronsita, stari gripale

Laptisorul de matca
Laptisorul este produsul unor glande ale albinelor doici si este destinat hranirii larvelor în primele trei zile, indiferent de casta din care fac parte, si constituie hrana matcii pe tot parcursul vietii acesteia. Laptisorul este un derivat al polenului ingerat. În compozitia lui intra proteine, lipide, vitamine, antibiotice, hidrati de carbon si acizi nucleici. Având un rol determinant în metabolismul larvelor si în sustinerea efortului matcii, laptisorul de matca poate fi considerat cel mai hranitor produs al stupului.

Veninul
Destinat dusmanilor stupului, contine substante neurotoxice si corozive, ca acidul fosforic, acid formic, histidina, fosfataza D cu rol de hemolizant si melitina, care produce inflamarea tesutului în care a fost injectat veninul.
Prin definitie, veninul este o substanta toxica, cu efect nociv. În doze terapeutice, acelasi venin poate avea efecte benefice, mai ales ca antiinflamator, motiv pentru care este folosit în tratamentul reumatismului.

Ceara
Albinele construiesc din ceara celulele fagurilor, în care sunt adapostite larvele sau rezervele de miere. Ceara este produsa de glande abdominale în pelicule translucide, incolore. Cu ajutorul picioarelor posterioare, aceste pelicule sunt desprinse, aduse în gura pentru a fi mestecate, apoi lipite pentru a alcatui celule perfecte ale fagurilor.
Ceara nu este, deci, un produs de origine vegetala, ci o secretie a albinei.
Este utilizata pentru diverse tratamente cosmetice.

Mierea ca factor terapeutic
Mierea a fost mentionata ca medicament înca din cele mai vechi timpuri. Biblia, Coranul, Talmudul contin si ele referinta de acest gen. În majoritatea cazurilor, era administrata ca panaceu universal, de la tratamentele împotriva calvitiei, la solutii contraceptive si îngrijirea plagilor. Efectul era sporit prin includerea de plante si seminte de plante medicinale.
Mierea este si azi o prezenta în medicina populara, fiind utilizata pentru tratarea afectiunilor cailor respiratorii superioare, pentru ulcerele pielii, pentru afectiuni gastrice.
La începutul secolului XX, oamenii de stiinta au început sa analizeze efectul antimicrobial. Introducerea pe scara larga a antibioticelor a facut sa scada o vreme interesul fata de proprietatile curative ale mierii. În ultimele decenii, o data cu cresterea interesului fata de medicina alternativa, naturista, si în fata succesului evident al tratamentului cu miere si produse derivate, studiile au continuat.
Hipocrate (460-357 î.Hr.) - îngrijirea ranilor
Celsius (cca. 25 d.Hr.) - laxativ, tratarea diareelor, a racelilor si a bolilor de ochi
Grecia si Roma antica - antiseptic pentru rani si ulcere ale pielii
Aristotel (384-322 î.Hr.) - boli de ochi si rani
Dioscorides (cca. 50 d.Hr.) - ulcere, arsuri de piele, inflamatii ale gâtului
China antica - abcese, calvitie, rani inflamate, conjuctivite, infectii ale cailor respiratorii

Activitatea antimicrobiala
Oxidarea enzimatica a glucozei este principalul factor antimicrobian. Alti factori sunt mediul acid, continutul redus de proteine, vâscozitatea care limiteaza dizolvarea oxigenului si continutul redus de apa.
Continutul redus de apa nu ofera conditii bune pentru dezvoltarea bacteriilor. Aciditatea inhiba factorii patogeni. Prezenta crescuta a ionilor metalici, a acidului ascorbic si a catalazei reduce activitatea antimicrobiala.
A fost demonstrat stiintific efectul asupra Escheridia coli si Staphyloccocus aureus, dar si asupra altor bacterii gram pozitive sau gram negative:

Infectii cauzate de bacterii care sunt sensibile la activitatea antibacteriala a mierii

Infectia -- Agent patogen
Anthrax -- Bacillus anthracis
Difteria -- Corynebacterium diphtheriae
Diareea, septicemia, infectii urinare, infectii ale plagilor -- Escherichia coli
Infectii ale urechii, meningite, infectii respiratorii, sinuzite -- Haemophilus influenzae
Pneumonia -- Klebsiella pneumoniae
Meningita -- Listeria monocytogenes
Tuberculoza -- Mycobacterium tuberculosis
Septicemia, infectii urinare, infectii ale plagilor -- Proteus species
Muscaturi infectate de animale -- Pasteurella multocida
Infectii urinare, infectii ale plagilor -- Pseudomonas aeruginosa
Diareea -- Salmonella
Septicemia -- Salmonella cholerae
Febra tifoida -- Salmonella typhi
Infectii ale plagilor -- Salmonella typhimurium
Septicemia, infectii ale plagilor -- Serratia marcescens
Dizenteria -- Shigella
Abcese, infectii ale plagilor -- Staphylococcus aureus
Infectii urinare -- Streptococcus faecalis
Carii dentare -- Streptococcus td mutans
Infectii ale urechii, meningite, pneumonia, sinuzita -- Streptococcus pneumoniae
Febra reumatica, infectii ale urechii, infectii ale plagilor -- Streptococcus pyogenes
Holera -- Cholera



Ulcere, gastrite, diaree
Utilizarea mierii ca tratament pentru ulcere si gastrite vine din traditia populara. Descoperirea rolului Helicobacter pylori în ulcer i-a condus pe cercetatori la explicarea efectului terapeutic prin efectul antibacterian. De asemenea, mierea protejeaza mucoasa gastrica prin stimularea fluxului sanguin, prin efectul antiinflamator si prin stimularea cresterii celulelor epiteliale. În plus, ca si glucoza, mierea ajuta absorbtia sodiului si a apei.

Candidoze
Infectia vaginala provocata de Candida albicans poate fi tratata cu ajutorul mierii, efectul acesteia fiind comparabil cu al antimicoticelor din farmacii. Se utilizeaza distilatul de miere.

Micoze
Micozele sunt datorate ciupercilor dermafite (Deuteromycontina), sunt extrem de comune dar foarte greu de tratat. De cele mai multe ori, ele se asociaza cu infectii bacteriene. Proprietatile antimicrobiene ale mierii au efect asupra ambelor infectii.

Probleme oftalmologice
Conjunctivitele si cheratitele, arsurile, sunt sensibile la tratamentul cu miere.

Tratarea ranilor
Ranile beneficiaza atât de efectul antimicrobial cât si de suportul oferit de miere pentru refacerea tesuturilor. Nu se trateaza cu miere ranile asociate varicelor.


Proprietati ale mierii

Efecte clinice Cauze
Activitate antimicrobiana Sterilizarea ranii, inhibarea factorilor patogeni, îndepartarea mirosurilor neplacute, bariera împotriva contaminarii Aciditatea, stimularea sistemului imunitar, actiunea agentilor antimicrobieni
Activitatea antiinflamatorie Reducerea durerii, reducerea edemelor, reducerea exfolierii Suprimarea procesului inflamator prin eliminarea radicalilor liberi de catre antioxidanti
Stimularea vindecarii Ajuta la sinteza colagenului, la cresterea celulelor, creste fagocitoza Creste aportul de oxigen, curata rana de reziduuri, hraneste celulele

Pentru tratarea ranilor utilizati miere de provenienta controlata, pastrata în conditii optime. Mierea trebuie sa fie în contact direct cu rana. Cel mai bine este ca mierea sa fie aplicata pe un suport de pansament antiaderent cu ochiuri suficient de mari ca sa permita trecerea mierii. Pansamentele trebuie schimbate des deoarece mierea va fi spalata de exudatul din rana.

Arsuri
Prin vâscozitatea ei, mierea protejeaza arsurile de infectii, sterilizeaza ranile si grabeste vindecarea. Se utilizeaza miere neprocesata, nediluata.

Carti Recomandate de psihologie si dezvoltare personala:

Neale Donald Walsch - Conversatii cu Dumnezeu.
Brian Weiss - Acelasi Suflet, Multe Trupuri.
Louis Hay - Puterea este in interiorul tau.
Louis Hay - Poti sa-ti vindeci viata.
Sonia Coquette - Ai incredere in propriile instincte.
Sonia Coquette - Intreba-ti Ghizii.
Sandy Foster - Cum sa devii fantastic de bogat in cel mai scurt timp.
Debbie Ford - Intrebari Potrivite.
Brian Tracy - Succesul in viata.
Russ Michael - Sufletul pereche te cheama.
Oreste Teodorescu - Codul lui Oreste