Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

joi, 25 februarie 2010

virtutile fructului kiwi

Kiwi, mai bun decat o aspirina.
Kiwi te pastreaza in forma. Ai mancat vreodata agrise chinezesti? Esti
sigur ca nu? Este vorba despre kiwi, fructe originare din China,
descoperite de americani abia prin anii '60.. Desi la prima vedere nu
par prea apetisante, ele au un gust minunat si sunt uneori mai bune decat un
un medicament. In China li se spunea Yang Tao. Misionarii care le-au
adus in Noua Zeelanda, la inceputul secolului XX, le-au botezat 'agrise
chinezesti'. Prima oara cand au ajuns in Lumea noua, prin 1960, pe masa
unui restaurant, i-au incantat simturile unui negustor american, care

s-a gandit sa le importe. Au primit numele de kiwi, de la pasarea
neo-zeelendeza cu acelasi nume, cu ale carei pene seamana
Ce beneficii au aceste fructe?
1. Sunt o excelenta sursa de fibre, care ajuta la curatarea
colonului de toxine si la reducerea aparitiei cancerului de colon.
Ele ajuta si la
scaderea nivelului colesterolului, ceea ce duce implicit la
reducerea riscului producerii unui atac de cord. In plus, fructele
bogate in
ca si kiwi, ii ajuta pe bolnavii de diabet sa tina glicemia sub
control.
3. Consumul acestor fructe este un mod delicios de a-ti pastra
inima sanatoasa. Daca mananci cateva kiwi pe zi, reduci riscul
formarii
cheagurilor de sange si cantitatea de grasime
(trigliceridele) din sange. Fructele au acelasi efect ca si aspirina,
numai ca cea din urma poate provoca ulcer.
3. Confera protectie contra astmului si altor afectiuni respiratorii,
datorita continutului mare de vitamina C. Intr-un kiwi se gaseste si mai
multa vitamina C decat intr-o portocala. Un studiu facut de italieni pe
18 mii de copii arata ca simptomele de astm sunt cu 44% mai rar
intalnite la copiii care mananca intre 5 si 7 citrice si kiwi pe
saptamana, decat la cei care mananca aceste fructe mai putin de o data
pe saptamana. Micutii care sufereau de astm la inceputul studiului au
avut cel mai mult de beneficiat de pe urma experimentului. Dupa un
"tratament" cu kiwi starea lor de sanatate s-a imbunatatit.
4. Este bun si pentru ochi: ajuta organismul sa lupte contra
degenerarii oculare. Desi ai invatat ca morcovii fac bine la vedere, se
pare ca aceste fructe ii depasesc. Oftalmologii au ajuns la concluzia
ca, mancand 3 sau mai multe fructe pe zi, reduci cu 36% riscul de
aparitie a degenerarii oculare.

5. Fitonutrientii din kiwi ne protejeaza ADN-ul. Acest fruct i-a
fascinat pe cercetatori prin capacitatea lui de a apara ADN-ul de
bombardamentul radicalilor liberi. Kiwi este o sursa importanta de
fitonutrienti si antioxidanti - substante care intarzie imbatranirea
celulelor. Unii spun ca si coaja este foarte bogata in nutrienti si ca,
daca o speli si indepartezi puful, o poti manca fara probleme.

6. Kiwi mai contine alti doi antioxidanti: vitamina E si A. Vitamina E
confera sanatate pielii si grabeste vindecarea anumitor boli de piele si
rani.
7. Cine are lipsa de potasiu, magnezium si fosfor este bine sa manance
tot kiwi.
8. Continutul mare de vitamina C previne artrita si
ateroscreloza si intareste sistemul imunitar. Singura problema ar fi ca,
asemeni capsunilor, kiwi pot provoca anumitor persoane reactii alergice
este vorba in special de copiii care sunt predispusi la alergii. Aceste
fructe nu se recomanda bolnavilor de rinichi. Ele contin oxalati,
substante care se pot cristaliza si pot afecta sanatatea a

marți, 23 februarie 2010

apa de piramida

Apa de piramida

Despre efectul de piramida s-au scris nenumarate carti - unele intr-un stil stiintific riguros, altele intr-o maniera mai fantezista - insa valabilitatea fenomenului nu poate fi contestata. Despre ce este vorba? Majoritatea proceselor naturale care se desfasoara in organismele vii se intensifica si se armonizeaza atunci cand acestea sunt introduse in campul de forta al unei piramide construite, pastrand proportiile celebrului monument al faraonului Keops din Egipt. Cel mai puternic efect se obtine atunci cand organismele sunt plasate intr-un loc situat la o treime de la baza piramidei si la doua treimi de varful ei.
S-a constatat ca nu numai organismele vii, ci chiar si materia neinsufletita capata proprietati deosebite atunci cand sunt introduse in piramida. Apa tinuta in piramida (plasata la o treime de baza) devine, din punct de vedere microbiologic, mai pura, se pastreaza mai mult timp si, mai ales, atunci cand este administrata organismelor vii, are efecte stimulative asupra proceselor de crestere si efecte curative pentru o lista foarte lunga de afectiuni.
Daca ar fi sa judecam dupa aceasta lista, apa de piramida ar fi un panaceu, or, in realitate, nu este chiar asa. De fapt, aceasta apa se pare ca nu actioneaza asupra unei boli anume, ci chiar asupra organismului pe ansamblu, stimulandu-l sa se apere singur. Persoanele la care "prinde" cel mai bine tratamentul cu apa de piramida s-au dovedit a fi cele care se confrunta cu blocarea proceselor de eliminare a toxinelor si care prezinta o receptivitate foarte mare la factorii perturbatori din mediul exterior (cum ar fi poluarea aerului si a alimentelor, poluarea sonora, diferitele circumstante care genereaza stres psihic). Mai ales acestor persoane le este recomandata aceasta apa, in cazul unor afectiuni cum ar fi: astenia, constipatia, bolile de piele, tulburarile de asimilatie, apetitul dereglat, afectiunile digestive (colite, enterite, anaciditate). Dintre bolile mai grave, in care administrarea apei de piramida are efecte de exceptie, mentionam: cancerul, scleroza in placi, bolile virale recidivante, marea majoritate a afectiunilor autoimune. Cum se obtine si cum se pastreaza apa de piramida.
Pentru a obtine apa de piramida ne trebuie, fireste, in primul rand o piramida, si nu facuta oricum, ci respectand riguros proportiile celei din Egipt. Intrucat nu ne propunem in acest articol sa tinem un mic curs de geometrie, va sugeram fie sa va construiti singuri o piramida de sarma, fie sa va cumparati una gata facuta de la magazinele naturiste. Cel mai bun material pentru constructia acestor piramide miniaturale este, se pare, cuprul. Efectul este cu atat mai puternic, cu cat piramida este mai mare. Vasul in care este pusa apa este cel mai bine sa fie facut din portelan sau sticla. Locul in care se plaseaza vasul trebuie sa fie situat, asa cum spuneam, la o treime de baza piramidei. Durata de energizare a apei este de minimum 12 ore (dupa unii autori - 24 de ore). Apa folosita va fi, de preferinta, de izvor sau plata. In ultima instanta, poate fi folosita si apa de robinet, dar efectul va fi mai slab. Timpul de pastrare a apei de piramida trebuie sa nu depaseasca 24 de ore. Apa de piramida nu se fierbe, nu se mai prepara in nici un alt mod. In cazul in care se fac preparate din plante si vrem ca ele sa beneficieze si de efectul de piramida, acestea vor fi puse sub piramida doar dupa incheierea tuturor proceselor de prelucrare.
Cura cu apa de piramida
In general, nu este recomandat sa bem la nesfarsit apa de piramida. Ca orice remediu, si aceasta apa nu inseamna doar materie, ci si informatie. Asa cum, dupa ce citim ceva, ne este necesara o perioada de odihna mentala pentru asimilare si prelucrare, la fel si organismului "hranit" cu acest tip de apa trebuie sa-i dam ragazuri sa "digere" informatia primita (acest lucru este valabil si pentru apa magnetizata, dinamizata etc.). Durata curei cu apa de piramida va fi mai mare de 14 zile si nu va depasi 3 luni consecutiv (cu doua saptamani pauza). Pe parcursul curei va fi bauta, in loc de apa obisnuita, doar apa de piramida, excluzandu-se in acelasi timp din alimentatie, pe cat se poate, hrana toxica, care ar putea perturba asimilarea energiei specifice acestei ape (alimentele cu aditivi sintetici, carnea, margarina, zaharul)Efecte adverse la aceasta cura nu se cunosc.
Piramida energetica - Elemente de constructie
Se utilizeaza, ca material, sarma de cupru, intre 1,5 si 4 mm grosime, de regula neizolata. In cazul in care dispunem numai de sarma izolata, pentru a evita pierderea de timp, putem indeparta izolatia doar in zonele de contact, la cele cinci varfuri ale piramidei. Aceste piramide se pot confectiona manual, prin indoirea la capete a celor noua bucati de sarma. Cel de-al noualea segment, respectiv stalpul central, trebuie sa fie coborat din varful piramidei pana la nivelul sarmelor de la baza piramidei. Cei care dispun de cele necesare, precum si de pricepere si indemanare tehnica, pot confectiona piramide prin sudare, alamire etc., obtinand forme cat mai apropiate de perfectiune. Se utilizeaza un volum de apa care reprezinta a zecea parte din volumul piramidei. Totusi, nu se produc efecte negative in conditiile unor abateri de ą 10%, daca nu avem posibilitatea unor masuratori exacte.
Ca proportii, de pilda, pentru circa 1,350 litri de apa, se construiesc piramide avand laturile bazei de 40 cm si muchiile de 38 cm fiecare; pentru doi litri, 45 cm, respectiv 42,8 cm; pentru 2,650 litri, 50 cm, respectiv 47,6 cm etc. Laturile bazei trebuie sa fie orientate, pe cat posibil, cat mai exact pe punctele cardinale. Pentru evitarea patrunderii prafului si altor impuritati, piramida poate fi acoperita cu o folie de celofan, respectiv o alta piramida (husa), fara efecte negative. Apa se pune sub piramida, in jurul stalpului, in vase din sticla sau din lut ars, cu deschidere larga (de exemplu,: borcane). Inaltimea suprafetei apei trebuie sa fie cat mai sus posibil, in zona jumatatii superioare a inaltimii piramidei (in jumatatea inferioara, in unele faze ale lunii, se constata cresterea aciditatii).
Utilizarea apei
Apa se tine sub piramida timp de 24 de ore, ca regula generala. Nu se constatata efecte negative evidente daca, in unele imprejurari, se intarzie scoaterea vaselor de sub piramida. Este indicat ca acestea sa reprezinte insa exceptii, fara a se transforma in regula generala, pentru evitarea unei energizari exagerate. Apa obtinuta in conditiile de mai sus poate fi pastrata in sticle cu dop o perioada mare, chiar si la frigider in timpul verii, consumandu-se dupa necesitati. In primele zile se beau cantitati mai mici, pentru obisnuirea organismului. Aceasta apa se poate utiliza concomitent cu alte tratamente, pe care le potenteaza.

apa magnetizata

Apa magnetizata

Cu mult inainte de a se fi descoperit magnetul in Europa, in Extremul Orient, in India si in China mai ales, efectele terapeutice ale acestuia au fost intens studiate. Aceasta terapie straveche a ajuns pana in zilele noastre, fiind folosita cu mult succes in tratarea bolilor, desi, din punct de vedere stiintific, nimeni nu poate raspunde cu exactitate la intrebarea: Cum poate influenta un magnet organismul uman?
Afectiuni tratate cu succes cu apa magnetizata
Daca apa de piramida are darul de a revigora fiinta, de a o ajuta sa controleze influentele exterioare, apa magnetizata are un rol de armonizare generala foarte interesant. Efectele cele mai bune s-au observat la curele cu apa magnetizata, in tratarea afectiunilor care apar si se agraveaza pe fondul unor probleme emotionale:

* hipertensiune, aritmie cardiaca;
* ulcer gastric, colita de fermentatie;
* dispepsie si constipatie, tulburari de tranzit intestinal cronicizate;
* diabet - are un rol adjuvant in stabilizarea glicemiei, a carei valoare, este stiut, variaza foarte mult in functie de starea emotionala;
* nevralgii diverse, migrene.
Apa magnetizata mai este folosita cu rezultate bune in tratarea tulburarilor de asimilatie (inclusiv in insuficienta de calciu si de magneziu, in anemia feripriva).
Cura cu apa magnetizata
Se face foarte simplu: vreme de doua saptamani se bea doar apa tinuta vreme de 8-12 ore in cupa cu magneti. Dupa cele doua saptamani de cura, se fac 1-2 saptamani de pauza, dupa care cura se poate relua. Cupele pentru magnetizarea apei le gasiti in magazinele ce comercializeaza produse chinezesti. Constructia lor este simpla, in peretii lor fiind introdusi doi magneti care creeaza un camp magnetic vertical (astfel incat, daca introducem in cupa magnetica o moneda metalica, ea se va ridica pe cant). Contraindicatii la cura cu apa magnetizata nu se cunosc.

apa dinamizata

Apa dinamizata

Este un remediu inspirat dintr-unul din principiile homeopatiei. In aceasta ramura medicinii, se considera ca valoarea terapeutica a unei substante creste foarte mult atunci cand ea este "dinamizata", adica atunci cand este agitata mecanic. Vindeca tulburarile digestive si inapetenta. Leacul este incredibil de simplu: luati un vas cu capac, umpleti-l cu apa, dupa care il agitati de aproximativ 100 de ori. Imediat dupa aceea il puteti bea. Rezultatul: tulburarile de digestie si de apetit vor disparea imediat. In homeopatie, se stie insa ca foarte mult conteaza cine face aceasta dinamizare a apei. Cele mai bune si mai cautate remedii homeopatice se spune ca se fac la anumite manastiri izolate (multe din ele situate in Alpii elvetieni), unde traiesc oameni de o mare puritate, care, efectiv, incarca in timpul dinamizarii aceste remedii cu o energie binefacatoare. Privind din aceasta perspectiva, putem spune ca formula apei dinamizate este: apa agitata mecanic + credinta si iubirea celui care realizeaza aceasta operatie. Cu o asemenea formula, ne dam seama ca aceasta apa are si niste indicatii pe masura.

Cele mai receptive la tratament sunt bolile produse pe fondul lipsei de vitalitate si al "golurilor" afectiv-emotionale:

* anorexia, incapacitatea de a asimila, digestia lenesa;
* apatia, astenia psihica, depresiile;
* tulburarile digestive aparute pe fondul tensiunilor psihice;
* lipsa de minerale;
* crizele de astm si de sufocare care apar pe fond de stres sau fara un motiv aparent;
* cosmarurile, somnul agitat (mai ales la copii);
* toate afectiunile grave in care pacientul se confrunta temporar cu slabirea vointei de a trai (simptom aparut frecvent in anumite faze ale cancerului, mai ales, dar nu numai).

Modul de obtinere a apei este descris mai sus. Este bine ca administrarea ei sa se faca regulat, cam la aceleasi ore din zi, cu jumatate de ora inainte de masa. Agitarea apei trebuie facuta cu putin inainte de a fi consumata, iar aceasta operatie va fi facuta cu mult entuziasm si participare afectiva, pentru a "incarca" intr-un mod corespunzator remediul. Curele cu apa dinamizata pot avea durate cuprinse intre o saptamana si trei luni, incontinuu. Pauza dintre cure este de 1-2 saptamani.

luni, 22 februarie 2010

scrisoare care ne spune multe......

Gabriel García Márquez s-a retras din viata publica din motive de sanatate: cancer limfatic. Acum, se pare ca boala s-a agravat din ce in ce mai mult. A trimis o scrisoare de ramas bun prietenilor, cititorilor si admiratorilor lui, si datorita Internetului acum este difuzata.
Va recomand s-o cititi, intrucat acest scurt text scris de catre unul dintre cei mai stralucitori latinoamericani din ultimii ani este mai mult decat miscator.
"Daca pentru o clipa Dumnezeu ar uita ca sunt o marioneta din carpa si mi-ar darui o bucatica de viata, probabil ca n-as spune tot ceea ce gandesc, insa in mod categoric as gandi tot ceea ce zic.
As da valoare lucrurilor, dar nu pentru ce valoreaza, ci pentru ceea ce semnifica.
As dormi mai putin, dar as visa mai mult, intelegand ca pentru fiecare minut in care inchidem ochii, pierdem saizeci de secunde de lumina. As merge cand ceilati se opresc, m-as trezi cand ceilalti dorm. As asculta cand ceilalti vorbesc si cat m-as bucura de o inghetata cu ciocolata!
Daca Dumnezeu mi-ar face cadou o bucatica de viata, m-as imbraca foarte modest, m-as intinde la soare, lasand la vederea tuturor nu numai corpul, ci si sufletul meu.
Doamne Dumnezeul meu daca as avea inima, as grava ura mea peste ghiata si as astepta pana soarele rasare. As picta cu un vis al lui Van Gogh despre stele un poem al lui Benedetti, si un cantec al lui Serrat ar fi serenada pe care i-as oferi-o lunii. As uda cu lacrimile mele trandafirii, pentru a simti durerea spinilor si sarutul incarnat al petalelor...
Dumnezeul meu, daca as avea o bucatica de viata... N-as lasa sa treaca nici o zi fara sa le spun oamenilor pe care ii iubesc, ca ii iubesc. As convinge pe fiecare femeie sau barbat spunandu-le ca sunt favoritii mei si as trai indragostit de dragoste.
Oamenilor le-as demonstra cat se insala crezand ca nu se mai indragostesc cand imbatranesc, nestiind ca imbatranesc cand nu se mai indragostesc! Unui copil i-as da aripi, dar l-as lasa sa invete sa zboare singur. Pe batrani i-as invata ca moartea nu vine cu batranetea, ci cu uitarea. Atatea lucruri am invatat de la voi, oamenii... Am invatat ca toata lumea vrea sa traiasca pe varful muntelui, insa fara sa bage de seama ca adevarata fericire rezida in felul de a-l escalada. Am invatat ca atunci cand un nou nascut strange cu pumnul lui micut, pentru prima oara, degetul parintelui, l-a acaparat pentru intotdeauna.
Am invatat ca um om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice. Sunt atatea lucruri pe care am putut sa le invat de la voi, dar nu cred ca mi-ar servi, deoarece atunci cand o sa fiu bagat in interiorul acelei cutii, inseamna ca in mod neferecit mor.
Spune intotdeauna ce simti si fa ceea ce gandesti. Daca as stii ca asta ar fi ultima oara cand te voi vedea dormind, te-as imbratisa foarte strans si l-as ruga pe Dumnezeu sa fiu pazitorul sufletului tau. Daca as stii ca asta ar fi ultima oara cand te voi vedea iesind pe usa, ti-as da o imbratisare, un sarut si te-as chema inapoi sa-ti dau mai multe. Daca as stii ca asta ar fi ultima oara cand voi auzi vocea ta, as inregistra fiecare dintre cuvintele tale pentru a le putea asculta o data si inca o data pana la infinit. Daca as stii ca acestea ar fi ultimele minute in care te-as vedea, as spune "te iubesc"si nu mi-as asuma, in mod prostesc, gandul ca deja stii.
Intotdeauna exista ziua de maine si viata ne da de fiecare data alta oportunitate pentru a face lucrurile bine, dar daca cumva gresesc si ziua de azi este tot ce ne ramane, mi-ar face placere sa-ti spun cat te iubesc, ca niciodata te voi uita.
Ziua de maine nu-i este asigurata nimanui, tanar sau batran. Azi poate sa fie ultima zi cand ii vezi pe cei pe care-i iubesti. De aceea, nu mai astepta, fa-o azi, intrucat daca ziua de maine nu va ajunge niciodata, in mod sigur vei regreta ziua cand nu ti-ai facut timp pentru un suras, o imbratisare, un sarut si ca ai fost prea ocupat ca sa le conferi o ultima dorinta. Sa-i mentii pe cei pe care-i iubesti aproape de tine, spune-le la ureche cat de multa nevoie ai de ei, iubeste-i si trateaza-i bine, ia-ti timp sa le spui "imi pare rau", "iarta-ma", "te rog" si toate cuvintele de dragoste pe care le stii.
Nimeni nu-si va aduce aminte de tine pentru gandurile tale secrete. Cere-i Domnului taria si intelepciunea pentru a le exprima. Demostreaza-le prietenilor tai cat de importanti sunt pentru tine."
Sursa:
http://www.bizcar.ro/Garcia_Marquez_Ultima_Scr...

duminică, 21 februarie 2010

vinurile medicinale

Vin de afine
Ingrediente: 500 g afine, 1 l vin rosu.
Mod de preparare: Se varsa afinele intr-un vas, se
adauga doua pahare cu apa si se fierb incet 15 minute.
Se adauga vinul rosu si se prelungeste fierberea inca
15 minute. Se lasa sa se raceasca si se filtreaza.
Varianta:
l Se zdrobesc 500 g afine, se adauga 1 l vin alb, o
lingurita scortisoara pudra, o lingurita de cuisoare
si 100 g miere. Se lasa la macerat 8 zile, se
filtreaza si se pune in sticle.
Mod de administrare: cate 25 ml, de trei ori pe zi,
inainte de mese.
Proprietati: antidiareic, antiseptic, bactericid,
dizolvant al acidului uric.
Recomandari: ateroscleroza, constipatie, fermentatie
intestinala, insuficienta biliara, diabet, diaree.
Vin de ceapa
Ingrediente: 5 cepe, 1 l vin alb, 100 g miere.
Mod de preparare: Se rad cepele. Se adauga vinul si
mierea. Se lasa la macerat 8 zile, apoi se filtreaza.
Varianta:
l Se paseaza 500 g ceapa la centrifuga. La sucul
obtinut se adauga 150 g zahar. Se amesteca bine si se
filtreaza.
Mod de administrare: cate 50 ml, de trei ori pe zi,
inainte de mese.
Proprietati: diuretic, stimulent general, tonic
cardiac.
Recomandari: astenie, hidrofizie, tulburari renale.
Vin de coacaze
Ingrediente: 1,5 kg coacaze, 1 l vin rosu, 450 g
zahar.
Mod de preparare: Se preseaza coacazele. Se adauga
vinul si se lasa la macerat 24 de ore la rece. Se
filtreaza printr-o panza fina si se strecoara tot
sucul. Se pune sucul intr-un vas, se adauga zaharul,
se pune la fiert 5 minute, apoi se lasa sa se
raceasca. Se filtreaza din nou, apoi se imbuteliaza.
Alte variante:
l Se pun la macerat 200 g frunze de coacaz, 50 ml
rachiu, 100 g zahar si 1 l vin rosu, timp de 30 de
zile. Se amesteca bine, se filtreaza si se
imbuteliaza.
l Se pun la macerat, timp de o luna: 1 l vin alb, 200
g coacaze, 50 ml rachiu, 100 g zahar. Se filtreaza.
Mod de administrare: cate 50 ml, de trei ori pe zi,
inainte de mese.
Proprietati: antidiareic, antireumatismal, tonic
general.
Recomandari: artrite, hipertensiune, litiaza renala,
menopauza, reumatism.
Vin de grapefruit
Ingrediente: sucul de la doua grapefruituri, 1 l vin
alb, 200 g zahar, 50 ml rachiu.
Mod de preparare: Se amesteca ingredientele si se lasa
doua saptamani la rece. Se filtreaza si se
imbuteliaza.
Mod de administrare: cate 50 ml, de trei ori pe zi,
inainte de mese.
Proprietati: aperitiv, drenor digestiv, drenor
hepatic, racoritor, bogat in vitamina C.
Recomandari: anorexie, artrita, dispepsie,
insuficienta biliara.
Vin de ienupar
Ingrediente: 40-50 g bace (fructe) de ienupar, 1 l vin
rosu, 50 ml rachiu.
Mod de preparare: Se sparg bacele si se pun la macerat
o saptamana in amestecul lichid. Se aduce amestecul
usor la fierbere, se lasa sa fiarba cateva minute. Se
lasa in repaus o saptamana inainte de a se filtra. Se
imbuteliaza.
Varianta:
l 60 bace de ienupar, 1 l vin alb si 100 g zahar se
pun la macerat 15 zile. Se lasa in repaus 8 zile
inainte de filtrare. Se adauga 25 ml rachiu, pentru o
mai buna conservare.
Mod de administrare: cate 50 ml, de trei ori pe zi,
inainte de mese.
Proprietati: depurativ, diuretic, stimulent, stomahic.
Recomandari: ateroscleroza, guta, reumatism, tulburari
renale.
Vin de marar
Ingrediente: 50 g seminte marar, 20 g seminte anason,
1 l vin rosu, 100 g zahar, 25 ml rachiu.
Mod de preparare: Se pun toate ingredientele intr-un
vas curat. Se lasa la macerat 10 zile, la loc ferit de
lumina. Se filtreaza si se imbuteliaza.
Mod de administrare: cate 50 ml, de trei ori pe zi,
inainte de mese.
Proprietati: aperitiv, carminativ, galactogen,
stomahic.
Recomandari: aerofagie, astm, tulburari nervoase.
Excelent pentru impotenta: cate 25 ml inainte de
culcare.
Vin de menta
Ingrediente: 500 ml infuzie de menta (25 g menta
uscata se infuzeaza timp de 15 minute), 500 ml vin
alb, 20 g miere de albine.
Mod de preparare: Se amesteca toate ingredientele, se
lasa la macerat minimum 40 de zile, apoi se filtreaza.
Mod de administrare: cate 50 ml, de trei ori pe zi,
inainte de mese.
Proprietati: afrodisiac, bactericid, calmant, colagog,
sedativ, stomahic, vermifug.
Recomandari: nervozitate, palpitatii, tulburari
digestive, paraziti intestinali, tulburari nervoase.
Vin de mure
Ingrediente: 1 kg mure, 1 l apa, 300 g zahar.
Mod de preparare: Se varsa apa peste murele usor
zdrobite. Dupa 24 de ore se pune amestecul in
centrifuga si se adauga zaharul la sucul obtinut. Se
lasa la fermentat 10-15 zile. Se filtreaza si se pune
in sticle.
Mod de administrare: cate 50 ml, de trei ori pe zi,
inainte de mese.
Proprietati: indulcitor, hipoglicemiant.
Recomandari: dureri de gat, tulburari intestinale si
gastrice.