Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

miercuri, 27 ianuarie 2010

Depresia,boala viitorului


Depresia, una dintre cele mai raspandite boli ale viitorului
Rasul - un factor important in tratarea depresiei
Printre previziunile ce se fac la inceputul acestui secol, se numara si cele referitoare la sanatate. Este vorba de prognoze stiintifice bazate pe experienta ultimelor decenii. Ei bine, ele anunta o noutate stupefianta. Se estimeaza ca a doua boala ca raspandire dupa afectiunile cardiovasculare va fi DEPRESIA. Motiv real de ingrijorare, care ii determina pe experti sa caute strategii de combatere a fenomenului.
Depresia a fost considerata multa vreme ceva minor, o manifestare ce nu merita luata prea in serios. Cu vremea, s-a constatat insa ca este o suferinta veritabila, cu manifestari caracteristice ce necesita tratamente adecvate.
Cauzele depresiei sunt diverse si numeroase. In mare, e vorba despre inadaptarea la mediu (societate, familie, loc de munca), manifestata printr-o cadere nervoasa (psihica), care depinde de fondul personalitatii individului, de intensitatea si durata agresiunii, de calitatea vietii personale. O tristete devine "boala" in conditii de stres prelungit, de ritm galopant al schimbarilor de zi cu zi (ce solicita eforturi cerebrale imense de adaptare), de dezintegrarea relatiilor de familie traditionale. Depresia poate aparea in orice perioada a vietii, din copilarie pana la batranete (dar mai ales in adolescenta), dupa o despartire, un divort sau dupa pierderea unei persoane apropiate, in timpul sarcinii, al lauziei, la climacterium (la femei si la barbati) si la batranete, asociindu-si si un sentiment de "insingurare".
Simptomele depresiei
Schimbarile de dispozitie sufleteasca in care tristetea sau descurajarea persista, dupa multa vreme de la stingerea cauzei care le-a produs, demasca prezenta depresiei.
Indiferent de cauzele care o produc, depresia
poate duce la deznodaminte fatale, daca nu se intervine medical la timp. In unele cazuri, dupa o suparare sau o boala ce a necesitat un timp imobilizarea la pat (de ex. o operatie chirurgicala), pacientii consulta medicul de familie, la care se plang de insomnii, de oboseala, lipsa poftei de mancare, apatie usoara, temeri pe plan sexual, tulburari de menstruatie, pierdere in greutate, afirmand adeseori ca "par tare nefericiti". Alteori, bolnavul afiseaza o falsa buna dispozitie, in spatele careia se joaca veritabile drame. Senzatia de constipatie, de uscaciune a gurii, amenoreea, frigiditatea, lipsa de interes fata de mediu sau tulburarile somatice imprecise, sunt si ele semne ale depresiei.
Remedii si tratamente in boala mintala depresiva
Tratarea suferintei mintale necesita - pe langa competenta, optimism prudent, tenacitate - si foarte multa disponibilitate afectiva fata de bolnav. Mai trebuie adaugata dificultatea ca adesea bolnavul este putin dispus sa recunoasca natura psihica a suferintei sale, motiv pentru care nu are nici dorinta de a fi vindecat, ba chiar devine rezistent, refuzand cooperarea. Din fericire, in prezent exista tratamente care in majoritatea cazurilor ii ajuta pe bolnavi sa revina la un trai normal.
Rasul, in sensul de terapie, ii sprijina (efectiv si documentat) pe depresivi. Rasul este o reactie extrem de complexa, nu pe deplin lamurita (un adult rade zilnic de 20 de ori, iar un copil de 200 de ori) si, interesant, el nu se dobandeste prin imitatie, caci rad pana si copiii ce s-au nascut orbi ori surzi. In 1962, in Tanzania, s-a produs un fenomen interesant: doua eleve au inceput sa rada isteric, fara motiv, apoi a ras toata scoala, apoi o regiune intreaga si totul s-a stins abia dupa sase luni. Rasul produce un anticorp: imunoglobulina A, cea care ne protejeaza contra infectiilor respiratorii. La fel, s-a descoperit ca relaxarea sporeste cu o treime unele globule albe ce distrug cancerul din "fasa". Sa razi ca sa fii in forma, ca sa eviti stresul, ca sa stimulezi gandirea creativa (pentru ca sunt activate parti din creier nefolosite si se trece mai usor peste aspectele neplacute ale vietii moderne).
Este vorba de tratamentul psihologic, prin care pacientii ajung sa inteleaga motivele care i-au dus la depresie si apoi sa le depaseasca, si astfel sa-si recapete increderea, stapanirea de sine si interesul fata de viata. Pe de alta parte, exista medicamentele antidepresive, tot mai eficiente si mai sigure dar care trebuie administrate doar de catre medicul specialist, in doze bine stabilite, altfel existand riscul unor complicatii grave. Problema este ca multi bolnavi care ezita sa se prezinte la medic, crezand ca e vorba de ceva trecator sau pur si simplu din motive de jena, isi administreaza medicamentele singuri, convinsi ca nu le fac rau (europenii sunt cei mai mari consumatori de antidepresive). Statisticile arata ca cei mai mari consumatori de medicamente antistres sunt persoanele de peste 50 de ani si... copiii, care sunt "indopati" cu medicamente, pentru a avea rezultate mai bune la scoala. In ce-i priveste pe maturi, ei folosesc medicamentele si pentru imbunatatirea performantelor sportive si sexuale, multi uitand ca depresia face "casa buna" cu abuzul de alcool, de tutun si cafea.
Somnul, expresie a unui mecanism de aparare, este profund perturbat la bolnavul depresiv, de aceea restabilirea lui reprezinta o urgenta. Bineinteles, se face apel la mijloace cat mai naturale (si mai putin conventionale): sa nu mancam seara tarziu, sa evitam starile tensionale, sa bem un pahar de lapte cald cu miere, sa numaram in gand.
Untura de peste - prin acizii grasi (Omega 3) pe care ii contine - atenueaza si ea simptomele depresive (sustin specialistii din Boston, aceiasi care au anuntat cu cateva luni in urma ca radicalii liberi pot fi neutralizati de prunele uscate, ce contin mai multi antioxidanti decat orice alte fructe sau legume).
Extractul de pojarnita (sunatoare) si-a dovedit demult eficienta in tratarea depresiilor. Depresia este o boala care nu se vindeca singura. Ea solicita participare. Suferindul trebuie convins (si supravegheat) sa primeasca ajutorul din partea celor din jur, care il iubesc si doresc sa depaseasca impreuna cu el suferinta cauzata de boala.
RESURSE
Depresia lasa o cicatrice biochimica pe creier
Depresia asociata cu menopauza
Drogul ecstasy ar putea sa nu fie responsabil de depresie
Depresia mamei se transmite la copil

Leacuri din plante medicinale


Leacuri populare din plante medicinale

Afectiuni renale
Cele mai bune remedii pentru tulburarile de natura renala sint piperul si siropul de trandafir si paralute. Alte plante la care mai puteti apela sint: angelica, afinele, papadia, paducelul, ienuparul, traista ciobanului si capsunele. O alta solutie este sa fabricati un fel de bere din urzici (frunze de urzica tinara puse la fermentat cu putina drojdie, la care se adauga frunze de trifoi, ghimbir, miere) care ajuta foarte mult la prevenirea blocajelor renale.
Icter
In medicina europeana traditionala ca leac pentru icter se folosea patrunjelul, radacina de papadie si hamei. Adesea se fabrica o lotiune din flori de papadie, frunze de patrunjel tocat si seminte de hamei. Lotiunea, care seamana la gust cu berea, trebuie administrata in fiecare seara si dimineata, pina cind boala regreseaza vizibil.
Laxativ
Cel mai bun produs fabricat pe baza de extras din plante cu efect laxativ este uleiul de masline. Pe linga acesta mai putem vorbi si despre mere, seminte de in, seminte de mustar alb, sparanghel, grasime de pasare. Daca suferiti de constipatie, atunci incercati ceaiul din fruze de soc sau din radacina de papadie.
Buze crapate
Pentru a va vindeca buzele crapate va sugeram doua retete simple si la indemina oricui.
1. amestecati o treime de suc de lamiie cu doua treimi de glicerina.
2. preparati un ulei din petale de trandafir maruntite in combinatie cu glicerina si apa de trandafir
Afectiuni ale ficatului
Sucul de ceapa sau de cartof previn durerile de ficat. In astfel de situatii e preferabil sa consumati cit mai multe fructe, in special mere. Ca plante va recomandam ceaiul de paralute sau rozmarin.

Afectiuni pulmonare

Puteti sa va curatati plaminii urmind o cura de ceai de trifoi. In vechime cel mai bun leac pentru bolnavii de tuberculoza era un amestec de miere cu hrean ce trebuia luat de trei ori pe zi.
Malarie
Cafeau cu zeama de lamiie este cel mai indicat tratament pentru cei care sufera de malarie. Un alt vechi remediu consta in prepararea unui amestec din radacini tocate de patrunjel si frunze de eucalipt.
Pierderi de memorie
Nu numai o data cu inaintarea in virsta memoria ne joaca feste. Oricui i se poate intimpla sa aiba astfel de probleme, datorate in special alimentarii insuficiente a creierului cu singe. Pentru a va pastra memoria intacta pentru cit mai mult timp va sfatuim sa beti ceai de rozmarin. Rozmarinul este apreciat pentru proprietatile sale stimulative, fiind cunoscut faptul ca aceasta planta ajuta la imbunatatirea considerabila a circulatiei sanguine.
Menopauza
Cel mai indicat tratament care sa va ajuta sa suportati mai usor durerile in perioda de menopauza este ceai de urzica si de galbenele. Hreanul va ajuta sa aveti noptile mai linistite si sa uitati de dereglarile de peste zi ale propriului organism.
Menstruatie
Atunci cind vi se intimpla sa singerati abundent in timpul ciclului menstrual, trebuie sa recurgeti la ajutorul scortisoarei, al frunzelor de platan si de urzica tinara. O alta metoda consta in consumarea a trei-patru lamii pe zi. Dereglarile menstruale se pot trata si cu ceai de coada soricelului sau de musetel. Grecii si romanii foloseau ca remedii naturiste frunzele de alun salbatic, petalele de trandafir roz sau rozmarinul. Galbenelele si morcovii regleaza debitul de singe eliminat in timpul ciclului menstrual. Pentru a intirzia perioadele ciclului beti ceai de ghimbir sau smirna, in timp ce lavanda si gura leului amelioreaza durerile provocate de menstruatie.
Iesiri necontrolate
Lavanda este o planta renumita pentru proprietatile sale sedative, fiind des recomandata bolnavilor de nervi. Ca leguma, cel mai bine este sa aveti un meniu bazat pe varza. Aroma de scortisoara si mierea amelioreaza starile de tremur si diminueaza sentimentul de anxietate.
Stari de greata
Pentru a contracara starile de greata folositi ca leac ghimbirul si piperul. In general, aromele puternice de scortisoara, musetel, trifoi, lamiie, lavanda reduc senzatia de voma. Ca sirop puteti mixa in cantitati egale petale de trandafir si miere. Inainte de masa beti o cescuta de apa calduta, iar dupa ce ati mincat luati o lingurita din siropul preparat. Astfel preveniti senzatia de voma si treptat va veti simti intr-o forma de zile mari.
Nevralgie
Ca remediu intern se recomanda ceaiul de musetel indulcit cu miere. Ca remediu extern e bine sa va masati timplele cu ulei de ghimbir diluat cu zeama de la doi-trei catei de usturoi storsi. Asa veti scapa mai repede de durerea care va chinuie. Totodata puteti aplica o compresa frunze de varza sau de mustar fierbinti. Pentru o mai mare eficienta a tratamentelor este indicat sa folositi si o lotiune revigoranta, pe care o obtineti din amestecul unei parti de otet de mere cu o parte de apa de trandafir. Esenta de cedru, amoniacul si menta va vor fi totdeauna de ajutor.
Palpitatii
Simptomele de anxietate si nevozitate sint prevenite cu ajutorul lavandei. Palpitatiile provocate de ritmul cardiac neregulet se neutralizeaza cu ajutorul ceaiului de paducel si de coada soricelului. Piperul are efect tonic asupra circulatiei sangvine si a presiunii arteriale.
Paralizie
Datorita rolului stimulativ asupra organismului dintotdeauna urzica si rozmarinul s-au aflat printre cele mai folosite leacuri. Se spune ca e bine sa pui un banut de argint in apa ca sa nu cada blestemul asupra ta si sa nu paralizezi.
Iodul
Iodul este un element de baza in medicina traditionala de mai bine de o suta de ani. Aplicatiile cu iod se utilizau pentru stopare singerarii ranilor si a dezinfectarii zonelor cu puroi
Ienuparul
Fructele si frunzele de ienupar au fost adesea folosite in medicina populara, in ciuda faptului ca astazi acestea au mai mult un rol important ca ingredient culinar. Ienuparul este foarte indicat in tratarea aerofagiei si a indigestiei. Datorita efectului sau diuretic, in combinatie cu alte plante, ienuparul se dovedeste eficient impotriva constipatiei.
Iarba vacii
Acesta planta are un rol coagulant extrem de puternic, fiind utilizata in stoparea singerarilor abundente si in reglarea ciclului menstrual. Este cel mai bun leac pentru diaree si dizenterie. Iarba vacii constituie un element important in retetele prescrise pentru combaterea bronsitei si a infectiilor pulmonare. Sucul concentrat din iarba vacii ajuta la farimitarea si dizolvarea pietrelor de la rinichi si de la fiere.
Rozmarinul
Cea mai de seama proprietate a rozmarinului este aceea de calmare a tensiunii nervoase. Ca sedativ, rozmarinul este recomandat in prevenirea starilor de isterie si epilepsie.
Lavanda
In Roma antica lavanda era ingredientul esential al unei imbaieri de lux. Nu oricine isi permitea sa foloseasca lavanda, ci numai nobilii. Din acesta cauza planta era extrem de valoroasa. Cine detinea citeva picaturi de esenta de lavanda era cu adevarat bogat pe acea vreme.
Se obisnuia sa se presare lavanda prin cuferele cu haine, pentu a metine prospetimea materialului si a preveni, totodata, aparitia moliilor.
In Evul Mediu uleiul de lavanda avea o dubla intrebuintare. Pe de o parte era folosit ca insecticid, ajutind la indepartarea insectelor nedorite din bucatarie, iar pe de alta parte era considerat un bun dezinfectant si antiinflamator pentru taieturi, zgirieturi, rani adinci sau arsuri.
Datorita proprietatilor sale antiseptice si diuretice, lavanda este recomandata in tratarea difteriei, a colicii, a indigestiei si a problemelor renale. Infuzia de lavanda este un leac eficient pentru eliberarea cailor respiratorii, fiind un medicament des folosit de bolnavii de astm, gripa, viroza dar si de cei care acuza dureri sau infectii in capul pieptului sau simptome de cataracta. Compresele cu lavanda scad febra si previn perspiratia.
Lavanda este un sedativ unanim recunoscut, care face minuni in cazurile de nervozitate excesiva, axietate, palpitatii cardiace, insomnie, nevralgii sau durere de dinti. In ceea ce priveste revitalizarea organismului uman, ceaiul de lavanda stimuleaza sistemul nervos, reface echilibrul presiunii sangvine scazute si readuce zimbetul pe buze persoanelor deprimate.
Prazul
Pe vremuri, batrinii ii sfatuiau pe cei care sufereau de hemoroism sa consume cit mai mult praz crud. Daca vi se intimpla sa inghititi printre altele si un obiect tare, atunci preparati cit mai repede citeva fire de praz fiert cu sare. Acestea va vor ajuta sa nu vi se perforeze stomacul pina cind obiectul respectiv va fi eliminat din organism. Datorita efectului sau expectorant si de descongestionare, prazul e recomandat in tratarea gripei, a virozei, a racelii persistente, a cataractei, a infectiilor din capul pieptului, a cailor respiratorii inflamate. Pentru boli ca artrita, cistita si guta, prazul se dovedeste a fi un leac extraordinar de bun. Daca amestecati putin praz maruntit cu miere veti obtine un foarte bun unguent antiinflamator si antiseptic, ce se aplica pe rani deschise si arsuri, taieturi si intepaturi.
Lamiia
Lamiia are intrebuintari diferite in medicina traditionala, fiind apreciata de-a lungul secolelor pentru proprietatile curative pe care le are. Romanii foloseau lamiia ca antidot pentru orice substanta otravitoare. Din cauza aciditatii pe care o produce, pacientilor cu afectiuni biliare li se recomanda o cura de suc de lamiie. Totodata sucul de lamiie tonifica ficatul si farimiteaza pietrele de la fiere. Acesta mai este eficient si in tratarea afectiunilor renale si a arsurilor stomacale. Gargara cu suc de lamiie elibereaza caile respiratorii si vine in ajutorul bolnavilor de astm. In combinatie cu cafeaua, lamiia e un bun medicament pentru malarie. Putem opri singerarile nazale prin aplicarea unor mici tampoane din vata, imbibate in zeama de lamiie. Pentru protejarea buzelor uscate va sfatuim sa amestecati o lingurita de miere sau de glicerina cu zeama de lamiie, astfel incit sa obtineti un balsam pentru buze si pentru ten suta la suta natural.
Laptucile
Laptucile sint cel mai des folosit remediu natural pentru prevenirea insomniei si a nevrozelor. Pastilele din extras de laptuci se pot administra cu succes ca laxativ. Iar lotiunea obtinuta din laptuci verzi tocate marunt si miere ajuta la prevenirea urticarilor.
Liliacul
Acesta planta are proprietati antiinflamatorii de invidiat. In plus se foloseste in tratarea reumatismului, a malariei si a tensiunii arteriale crescute.
Teiul
Ceaiul de tei sau esenta de tei sint leac pentru epilepsie. Ca uz intern, ceaiul din flori de tei tonifica musculatura si regleaza presiunea sangvina. Ca aplicatie externa, cremele cosmetice create cu esenta de tei sint destinate in special curatirii si purificarii tenului.
Galbenelele
Ca uz intern, ceaiul de galbenele este indicat hipotensivilor. Acesta mai poate actiona si ca un sedativ eficient in cazul celor care sufera de nevralgie, isterie, insomnie sau stres. Una dintre proprietatile cele mai apreciate ale radacinii de galbenele e aceea ca previne formarea varicelor si a ulcerului. Ca uz extern, de-a lungul timpului, inca de pe vremea Egiptului antic, crema de galbenele a fost apreciata pentru calitatile sale vindecatoare. De cite ori sinteti intepati de o insecta sau va raniti grav, aplicati pe rana crema de galbenele si vi se va lua durerea cu mina. Cind aveti ochii obositi si rosii, inflamati sau acuzati simptome de conjunctivita, recurgeti la acelasi remediu despre care v-am vorbit.
Maghiranul (sovirvul)
In Grecia antica femeile sadeau pe mormintele celor dragi maghiran. Se spunea ca maghiranul aduce liniste spiritului celui plecat dintre cei vii si il impiedica sa greseasca drumul cel drept spre salasul zeilor. In medicina populara maghiranul ocupa un loc aparte. Batrinii spuneau ca doar cu ajutorul lui o femeie poate redeveni fertila si un barbat potent. De aceea in ziua nuntii proaspetii casatoriti purtau pe cap cite o coronita din flori de maghiran.
Ceaiul de maghiran este apreciat mai ales pentru proprietatea sa de a curata organismul de impuritati, de a purifica singele si de a reduce gradul de perspiratie. Ca uz extern, adolescentii care se vor clati pe fata cu ceai rece de maghiran, macar de doua ori pe saptamina, vor scapa de acnee.
Alte boli care se mai pot trata cu ajutorul maghiranului sint: raul de mare, bronsita, surzenia, durerile de dinti, tulburarile stomacale, reumatismul.
Paralutele
Mirosul puternic al paralutelor era folosit in vechime ca somnifer. Se spunea ca aroma plantelor induce o stare de somn atit de profunda, de parca omul nu dormea, ci murea.
Ca uz intern, ceaiul de paralute este recomandat in tratarea tulburarilor stomacale, a ulcerului, gastritei, colicii si arsurilor. Avind un puternic efect de neutralizare a durerii, ceaiul de paralute e un element important in lupta cu orice forma de artita, guta sau reumatism.
Viscul
Crengutele de visc sint asociate de obicei cu sarbatoarea sfinta a Craciunului. Dar putini stiu cit de important e rolul acestei plante in medicina populara. Viscul a fost dintotdeauna cel mai bun leac pentru epilepsie, convulsii, hipotensiune, tumori maligne, tulburari nervoase grave (isterie sau delir), artrita cronica.
Gura leului
In Grecia antica ceaiul din frunze de gura leului era administrat femeilor insarcinate pentru a le atenua durerile sarcinii. In medicina traditionala gura leului constituie un dezinfectant exceptional, care ajuta la tratarea infectiilor vaginale, la reglarea ciclului menstrual si la prevenirea oricaror probleme care se pot ivi imediat dupa nastere, atit la mama, cit si la copil. Invatatii spuneau ca cei care vor minca cel putin o data pe saptamina gura leului vor avea o batrinte lunga si sanatoasa.
Muselina
Muselina este recomandata in tratarea epilepsiei. Deoarece are un gust foarte amar, ea e combinata cu alte plante ce contribuie la prevenirea tulburarilor respiratorii, cum ar fi astmul si bronsita. Ca uz extern, daca mixati frunze de muselina cu otet fierbinte si cu apa veti obtine o lotiune eficienta contra hemoroizilor.
Stari de lesin
Pentru a preveni starile de lesin e bine sa preparati un ceai din frunze de rozmarin sau lavanda. Ca metoda eterna se recomanda inhalarea de sare de lamiie sau piper.
Temperatura crescuta
Impotriva unei temperaturi crescute a corpului medicina traditionala va recomanda ceaiul de angelica, coada soricelului, flori de liliac, scortisoara, paralute si mitisori. Ceaiul trebuie sa fie indulcit cu miere. Extern aplicati comprese cu otet sau zeama de lamiie. Alte plante eficiente impotriva febrei sint: trifoiul, patrunjelul, musetelul, urzica, rozmarinul, trandafirul, galbenelele, lavanda, paducelul, menta si eucaliptul.
Aerofagie
La baza tratamentului pentru aerofagie stau menta, scortisoara, orzul si ghimbirul. Pentru a contracara efectele negative ale acestei boli e bine sa tineti o data la doua luni o cura de legume si de verdeata. Cele mai eficiente se dovedesc a fi morcovii, ceapa, prazul, hreanul, patrunjelul, urzica si musetelul. Alte remedii constau in utilizarea esentelor de cimbru, lavanda, smirna, eucalipt in combinatie cu uleiul de masline si cu ceaiul de angelica, mitisori, telina, coriandru, marar sau molura.
Intoxicatie alimentara
Ca leac impotriva mincarurilor alterate, consumate de cele mai multe ori in necunostinta de cauza, va recomandam sa consumati cit mai mult usturoi.
Crize de fiere
Problemele de fiere isi gasesc rezolvarea in tratamentul cu galbenele, papadie si seminte de mac. Uleiul de masline si ceaiul de cicoare ajuta la eliminarea fara prea multa durere a pietrelor de la fiere. Printre legumele cu proprietati curative recunoscute si apreciate si in medicina traditionala, si in cea clasica se numara cartoful si mazarea, iar in rindul citricelor - lamiia.
Gingii inflamate
Din frunze de alun salbatic, coada soricelului sau rozmarin preparati un ceai cu care sa faceti in fiecare seara spalaturi ale gingiilor. Puteti de asemenea sa apelati la infuzia din fruze de maslin.
Par degradat
Iata citeva tratamente traditionale care contribuie la recapatarea volumului si a stralucirii parului dumneavoastra:
1. atunci cind va clatiti pe cap spargeti un ou proaspat in apa; oul contine calciu si va hraneste firele de par, dindu-le o stralucire aparte
2. folositi zeama de urzici pentru a va limpezi parul in ultima apa
3. cu sucul de la citeva legaturi de patrunjel proaspat masati-va scalpul; astfel toate impuritatile de pe pielea capului vor fi indepartate cu siguranta si pentru mai mult de cinci zile
4. de doua ori pe saptamina clatiti-va parul cu ceai de musetel
5. mierea este un produs bogat in nutrimente si adesea recomandat in tratamentele de acest gen
Migrene, dureri de cap
Im folclorul englezilor pentru evitarea durerilor de cap batrinii ne sfatuiesc sa recurgem la un remediu mai putin obisnuit. Se spune ca nu e bine sa aruncati la intimplare patul taiat sau cazut, pentru ca pasarile il pot folosi la constructia propriilor cuiburi. Din acesta cauza, ori de cite ori ele isi aranjeaza cuibul, durerea firelor de par se transmite dumneavostra. De aceea e bine ca firele de par care nu va mai sint de folos sa le bagati direct pe foc.
Medicina populara propune ca solutii cu efect imediat infuziile cu ceai de rozmarin uscat, frunze de tei sau de musetel. Grecii si romanii apelau la tratamentul cu scortisoara, mere, miere si balsam din lavanda sau paralute. Alte plante recomandate sint: basilica, angelica, valeriana, trifoiul. Ca aplicatie externa puteti folosi ulei de lavanda sau otet. Ca inhalant apelati la uleiul din frunze de trifoi. Atunci cind va spalati pe cap e bine sa va limpeziti cu o mixtura obtinuta din amestecul unei cantitati egale de otet, apa si coniac in care adaugati un praf de sare.

leacuri populare cu nuci

Leacuri populare cu nuci
Apreciate mai ales in alimentatie, pentru miezul lor gustos si hranitor, nucile sunt si remedii minunate de sanatate. Fiindca se apropie timpul lor, va oferim cateva retete cu miez si coaja de nuca, precum si cateva preparate pe care e bine sa le aveti permanent la indemana, in farmacia casei
Remedii cu miez si coji de nuca
Modesta nuca are mai multe substante nutritive decat carnea, laptele, ouale, de aceea, se recomanda in alimentatia persoanelor cu distrofie alimentara, anemie, convalescenta, epuizare nervoasa. Miezul de nuca se foloseste faramitat bine, altfel stomacul nu reuseste sa-l digere. Avand in vedere ca nucile contin proteine, este indicat sa le consumati seara sau inainte de somn, daca dormiti dupa masa, deoarece proteinele se asimileaza mai bine cand organismul se relaxeaza. Nu se consuma cantitati mari de miez de nuca. Doza recomandata este de 4-7 nuci, altfel riscati sa va confruntati cu dureri de cap, spasme stomacale, constipatie.
Cresterea imunitatii - mai ales in cazul varstnicilor si al persoanelor istovite de o boala grea. Se amesteca un pahar de miez de nuca pisat, stafide si caise uscate cu 300 g miere de albine. Se consuma cate o lingura de trei ori pe zi, inainte de masa.
Intarirea organismului dupa boala sau in caz de oboseala cronica. Se consuma un amestec format din cantitati egale de miez pisat, cascaval ras si stafide.
Eliminarea durerilor cardiace: Se consuma faina de nuci obtinuta prin macinare, amestecata cu stafide. Fara stafide, se bea cu apa de catre bolnavii de colita si enterocolita.
Procese inflamatorii ale cailor urinare, cu urinari dese. Se administreaza miez de nuca prajita la gratar cu lemne, foarte bine pisat. Se administreaza cu apa.
Curatarea vaselor sanguine. Se toaca marunt coaja uscata de la 14 nuci (neaparat 14!), se amesteca cu 500 ml tuica, se lasa la macerat 70 zile. Se bea cate o lingura, dimineata pe nemancate. Leacul le e de folos si persoanelor cu depuneri de saruri, tromboza, chisturi si tumori, mastopatii fibromatoase.
Tratarea tusei. Se piseaza 4 nuci intregi (miezul si coaja), se amesteca cu o lingura de fructe uscate de soc. Se fierbe amestecul in 500 ml apa, pe foc mic, 15 minute. Se raceste, se strecoara si se amesteca cu o lingura de miere de albine. Se bea cate o lingura, de trei ori pe zi, timp de 7 zile.
Ulcer stomacal. Se prepara un ceai din membranele (pereti care despart miezul nucii) a 4-5 nuci si 250 ml apa clocotita. Se infuzeaza o ora in termos, se strecoara si se bea cate o lingurita dimineata sau inainte de culcare, pe nemancate.
Diabet, colita, boli ale traiectului digestiv, tiroidoza, hipertensiune. Se trateaza cu tinctura din membranele uscate. Acestea se pun intr-un borcan de 500 ml se pun, pe o treime a lui, tocate marunt, apoi se umple borcanul cu tuica si se lasa la macerat 21 de zile. Dupa stoarcere, se pastreaza intr-o sticluta de culoare inchisa. Se bea cate o lingura pusa in 100 ml apa, cu 30 minute inainte de masa.
Tratamente externe
Problemele de tiroida se amelioreaza daca zilnic se aplica pe gat, in zona tiroidei, 4-5 straturi de frunze verzi, strivite putin intre degete. Se lasa 6-8 ore pe locul bolnav.
Remedii din coaja verde de nuca
Varice, dermatoza, boli ale aparatului locomotor. Se fac frectii usoare sau se aplica comprese cu macerat din coaja verde de nuca. Reteta: se umple un borcan pe 2/3 cu coji taiate marunt sau tocate. Se toarna deasupra otet de mere si se macereaza 2-3 saptamani.
Retete batranesti
Tinctura din nuci verzi
Nucile verzi se taie cu un cutit de inox pe un fund de lemn. Se pun intr-un borcan de sticla, amestecate cu zahar (un pahar la fiecare 10 nuci). Borcanul se tine pe geam, la soare, 10 zile, apoi la intuneric, inca 10 zile. Dupa 20 de zile, se adauga tuica (pentru adulti 250 ml la fiecare 10 nuci, pentru copii - 250 ml la fiecare 20 nuci). Se macereaza inca doua saptamani, apoi se strecoara. Se administreaza pentru vindecarea bolilor traiectului digestiv, dureri de stomac si pancreas, cu 12-20 minute inainte de masa. Doza pentru adulti: o lingura; copii pana la 5 ani - o lingurita; copii pana la 12 ani - 1,5 lingurite pe zi.
Tocatura de nuci
33 de nuci se piseaza apoi se dau prin masina de tocat carne. Se pun intr-un borcan de 3 l, se acopera cu tuica. Se inchide vasul etans, pentru a evita evaporarea alcoolului. Se lasa la soare timp de 40 zile, agitandu-se zilnic. Se strecoara printr-un ciorap (dres de femeie), se stoarce bine si se pastreaza in sticla de culoare inchisa la frigider. Se foloseste pentru tratarea cancerelor, dar si pentru toate tipurile de helmintiaze (viermi intestinali). Se administreaza la fel ca tinctura de nuci verzi.
Macerat cu petrol lampant
Un borcan invelit in hartie neagra se umple cu nuci verzi taiate marunt, peste care se toarna petrol lampant si se lasa 14 zile la rece. Batranii foloseau solutia obtinuta in cazuri de boli grave, in special cancere, dar si pentru contractii musculare, stari depresive, dereglari endocrine, astm bronsic, tahicardie, afectiuni ale sistemului nervos central cu leziuni organice, dupa chimioterapie antitumorala. Se consuma vreme de 7 zile cate o picatura amestecata cu o lingurita de miere de albine, sau pusa pe un cubulet de zahar, apoi alte 7 zile - cate 2 picaturi si inca 7 zile - cate 3 picaturi, amestecate cu 100 ml apa distilata sau de izvor. Dupa o pauza de doua saptamani cura se repeta. A treia cura se face dupa o pauza de 6 luni. Nu se recomanda mai mult de trei cure pe an. Doza este data pentru persoanele cu greutatea 60-70 kg. Persoanele cu greutate mai mare, care suporta gazul, pot incepe tratamentul cu 2-3 picaturi, in cazuri grave se bea si o lingurita, timp de 2-3 zile, dupa care doza se micsoreaza, ca sa nu se afecteze ficatul. Maceratul se bea pe nemancate. Dupa administrare, nu se mananca 1,5-2 ore, timp in care bolnavul trebuie sa stea relaxat, sa nu faca eforturi fizice.
Sirop din coji de nuci
Este un intaritor excelent si totodata un leac pentru bolile de stomac. Ingrediente: 2-3 pumni de coji verzi de nuca proaspat adunate se taie marunt si se fierb 10 minute intr-un litru de apa in care se pun si 3 cuisoare aromate. Se lasa sa se raceasca, se strecoara si se amesteca cu 1 kilogram de zahar tos. Se toarna in sticle de culoare inchisa. Se ia de trei ori pe zi cate o lingurita, dupa mesele principale.
Formula As

Leacuri populare rusesti pentru diferite afectiuni

Leacuri populare rusesti
Cum vindecau samanii siberieni.
Constipatia
Este o suferinta frecventa, greu de vindecat cand devine cronica. Nenumaratele laxative de la farmacii fac uneori mai mult rau decat bine, ducand la obisnuinta si la lenevirea intestinului.
Medicina populara avea numeroase metode naturale pentru a o trata. Desigur, o dieta nepotrivita este cauza principala a constipatiei cronice. Excesul de carne si fainoase provoaca constipatia, in timp ce vegetalele si fructele produc un peristaltism normal. Dar nimeni nu trebuie sa se astepte la miracole rapide, constipatia cronica este o boala rebela, mai ales daca a fost agravata prin folosirea indelungata a laxativelor farmaceutice.
Reguli generale
Vindecatorii insistau asupra eliminarii tuturor bauturilor calde, precum si a celor care contineau tanin: ceai, cafea, din prima categorie; vin rosu, cacao, din cea de-a doua.
Erau interzise fainoasele (painea alba, cartofi, orez, produse de franzelarie). Vara, se recomandau legume proaspete, rosii, salata, varza etc., mancate reci, alimentele calde provocand constipatia. Painea trebuie sa fie de secara sau integrala, iar mierea sa inlocuiasca zaharul.
O viata sedentara provoaca constipatia. Daca din lipsa de timp nu putem face miscare, trebuie facute urmatoarele exercitii:
Stand culcat, ridicati trunchiul in pozitia asezat, fara ajutorul bratelor. Se face de 20-30 de ori dimineata, la desteptare.
In picioare, cu mainile pe solduri, va lasati pe vine. Repetati miscarea de 20-30 de ori, dimineata.
Culcat pe pat, masati abdomenul cu un prosop infasurat pe brat, de 10 ori partea dreapta de jos in sus. De 10 ori partea stanga, de sus in jos. Exercitiile ar trebui sa devina o practica permanenta, chiar dupa obtinerea unor rezultate bune.
Laxative: singurul laxativ recomandat de medicina populara siberiana era o infuzie de frunze de alexandrina (Folia Alexandrina Sennae), care provoaca scaunul fara sa creeze obisnuinta. Modul de preparare: se pune o lingura de frunze uscate intr-un pahar cu apa rece si se bea dupa 12 ore, dimineata. Laxativul poate fi utilizat de doua ori pe saptamana, de trei ori in cazuri rebele.
O cura de sezon: indicata pentru cazurile cronice.
Un manunchi mic de patlagina (Plantego lencolata), bine spalata, dar nu frecata, se fierbe cu doua pahare de apa, timp de 10 minute. Se raceste si se strecoara. Tot acest lichid se bea rece in cursul unei zile. Tratamentul trebuie urmat 30 de zile (in Rusia se facea in luna mai) si se spunea ca eficacitatea lui dureaza 11 luni, dupa care poate fi repetat.
Se fierbe o lingura de samanta de in sfaramata (sau orez, sau ovaz) in patru pahare cu apa, si se strecoara. Se adauga o lingura de sare si doua linguri de ulei vegetal (de in sau masline). Aceasta compozitie era introdusa in intestin, cat de fierbinte se putea suporta.
Unii practicieni recomandau urmatoarea metoda de curatire:
in prima zi, se folosea o cantitate de apa cum s-a descris mai sus;
a doua zi, aceeasi compozitie, in cantitate dubla, se instila foarte incet. Urma o zi de pauza;
a patra zi, se introducea de patru ori cantitatea de lichid, procedand extrem de incet, si apa trebuia sa fie retinuta cat mai mult. Pe timpul acestui tratament, pacientul trebuia sa consume numai lichide. Se spunea ca aceasta cura, repetata lunar de sase ori, dadea rezultate chiar in cazul constipatiilor cronice.
Tratamentul cu ulei vegetal: o jumatate de pahar de ulei vegetal (de masline) trebuie introdus in rect cat mai adanc, cu ajutorul unei canule. Repetat de mai multe ori seara, acest tratament ducea la regularizarea ritmului intestinal.
Suplimente ale dietei:
Se toaca marunt varza cruda, se presara cu sare. Dupa 30 de minute, se stoarce sucul. Se bea 1/2 pahar din acest suc, inainte de fiecare masa.
Decoct de ovaz: se fierbe o lingura de ovaz intr-un pahar cu apa, timp de 10 minute. Se raceste, se ia un pahar la fiecare masa.
Decoct de visine (cirese) sau mure uscate, preparat si luat ca mai sus.
Saramura de la castraveti murati (30 de zile dupa ce au fost pusi la murat), se bea un pahar pe zi, dimineata, inainte de micul dejun.
O veche metoda bielorusa: se taie subtire castravetii cruzi, decojiti, se pun intr-o farfurie adanca. Se dilueaza putina miere cu suc de hrean sau de lamaie, se toarna deasupra si se mananca de trei ori pe zi, la toate mesele.
Tinctura de ceapa: se umplu 2/3 dintr-o sticla cu ceapa taiata marunt, apoi se completeaza sticla cu vodca sau alcool diluat. Se tine 10 zile la cald, se strecoara si se iau cate 10 picaturi in apa rece, de doua ori pe zi, inainte de masa.
- Decoct de boabe de maces. Se fierbe o lingura de boabe de maces cu un pahar de apa, timp de 20 de minute. Se lasa 10 ore, se bea strecurata, seara, inainte de culcare.
Prune. Sunt foarte mult folosite ca laxativ natural. Prunele uscate sunt tinute peste noapte intr-un amestec de suc de lamaie, miere si apa fiarta si putin sarata. Se bea un pahar de lichid, cu o ora inaintea micului dejun. La micul dejun se mananca si prunele inmuiate, de preferinta cu lapte acru sau iaurt.
Nota: Pentru fiecare caz de constipatie in parte, trebuie consultat un practician cu experienta. Organismele omenesti difera, si un regim bun pentru un pacient poate fi daunator altuia.
Diabetul
Pe langa tratamentele medicale, in Siberia, medicina populara prescria urmatoarele reguli:
Un regim alimentar strict.
Sa se bea cantitati mari de infuzie de afin: 1 lingura de frunze, infuzate 30 de minute intr-o ceasca de apa clocotita.
Sa se ia de trei ori pe zi cate o lingurita de boabe de mustar.
Sa se rada cat mai mult. Se presupunea ca rasul ajuta la eliminarea zaharului din sange.
Regimul alimentar prescria folosirea laptelui smantanit, a branzei de vaci si a zerului. O data pe saptamana, bolnavul trebuia sa manance numai cruditati si 3-4 oua. Erau interzise: castanele, ciresile, prunele, strugurii, painea, orezul, mazarea si stafidele. Carnea si grasimile erau permise, alcoolul nu.
Diareea
Nu este periculoasa si se vindeca usor, dar poate fi si semnalul de alarma al unor boli mai grave. Daca ea persista si este insotita de greturi, dureri de cap, colici, si daca fecalele sunt sub forma de mucus si au culoare verzuie sau mai ales urme de sange, trebuie consultat un medic.
Iata cateva reguli eficiente, pentru diaree obisnuita:
In primul rand se ia un purgativ puternic (1 lingura de ulei de ricin pentru un adult, o lingurita pentru un copil), urmat de putin suc de lamaie. Desi neplacut la gust, uleiul de ricin actioneaza repede si nu dauneaza organismului ca purgativele chimice.
Se infuzeaza o lingura de miez de nuca sfaramata, in circa 500 g apa clocotita, timp de 20 de minute, apoi se strecoara. Doza: un pahar mic de vin, o data pe zi, dimineata.
Se inmoaie paine uscata de secara in apa calda, timp de 15-20 de minute. Se bea terciul obtinut incet, in decurs de o zi. In general, se obtin rezultate in 24 de ore.
Tinctura de pelin: 20 picaturi la 3-4 ore. Se putea prepara si cu apa (o lingurita de pelin la un pahar cu apa), fierbandu-se compozitia. Se bea lichidul cald, dupa voie. Nu se indulceste.
Daca diareea persista (fara dureri de cap si febra), urma acest tratament: se manca in timp de 24 de ore 12 mere mari, curatate si rase, cate unul la doua ore. In acest timp, nu se bea, nu se mananca nimic altceva si nici nu se iau medicamente.
Daca diareea este produsa de o raceala, bolnavul trebuie sa stea la pat si sa bea ceaiuri calde, care sa-i produca transpiratia. Cele mai bune ceaiuri sunt cele de flori de zmeur, de tei sau de salvie. Cu cat se transpira mai mult, cu atat este mai bine.
Daca diareea capata un caracter cronic, depasind 2 zile, poate fi util urmatorul leac: se fierbe pe foc mic o priza de praf de scoarta de stejar, intr-un pahar si jumatate de apa, timp de 10 minute. Se ia din acest lichid cate o lingura, de trei ori pe zi.
Cei care sufereau de diaree erau sfatuiti sa aiba permanent in casa un amestec din trei linguri miez de nuca sfaramat si 1/2 l vodca. Dupa ce se lasa la cald 12 zile, se strecoara. Doza: un paharel, la primul semn de diaree.
Doua vechi metode siberiene:
Bolnavul trebuie sa stea asezat pe o caramida infierbantata in cuptor si infasurata intr-un prosop, pana cand caramida se raceste. La nevoie, procedeul se repeta.

Pielea care inveleste ranza gainilor, separata cu grija de cartilaj si carne, se usuca bine la soare, se piseaza si se ia de doua ori pe zi, impreuna cu mancarea.
Pentru copii: cel mai bun medicament pentru diareea copiilor de toate varstele este zeama groasa, ramasa dupa fierberea si strecurarea prin tifon a orezului. Doza: 1/2 ceasca de lichid cald, la 2-4 ore.
Gastrita
Urmatorul tratament era considerat eficace: se inghit zilnic seminte de mustar cu apa, incepand cu o samanta si mergand progresiv pana la 20 de seminte. Apoi, cantitatea descreste cu cate o samanta pe zi, pana se ajunge la 1 samanta. Se repeta tratamentul dupa o saptamana daca este necesar.
Un tratament pentru gastrita cronica: se rad doua mere verzi cu coaja si se consuma imediat. Pacientul nu trebuie sa mai manance nimic 5 ore inainte si 5 ore dupa. Tratamentul este bine sa fie repetat de patru ori, la interval de o saptamana, reducand la 4 ore timpul de abtinere de la mancare si bautura (dupa doua saptamani). Tratamentul provoaca uneori exces de gaze in stomac, si era recomandat pacientului un regim adecvat, acesta evitand fructele si legumele crude, varza sub orice forma, axandu-se pe carne si legume fierte.

Colita

Colita este o afectiune obisnuita, o usoara inflamare a intestinului. Cand devine cronica, este suparatoare si necesita un lung tratament. Se recomanda o dieta stricta, din care erau excluse: carnea, ouale si albuminele. Erau permise lactatele, piureurile de cereale si legume, mai ales de cartofi, cu unt. Se permitea si sucul de morcovi (un pahar pe zi). Alimentatia trebuia sa fie abundenta, colita provocand deshidratare.
Tratamente: urmatorul tratament era adesea recomandat - se faceau doua clisme. Prima, cu 3-4 pahare de apa calda. Imediat dupa scaunul produs, se facea a doua, compusa dintr-un pahar de zeama de orez, amestecata cu 30 g zahar lactic. Lichidul trebuia sa ramana in organism toata noaptea. Faptul ca provoca gaze in stomac era o reactie normala, neingrijoratoare.
Dupa o saptamana de tratament, simptomele de colita dispareau, dar era indicat sa se repete tratamentul inca o saptamana, apoi sa se ia zahar lactic inca o saptamana (de doua ori pe zi, cate 30 g). Impreuna cu tratamentul de mai sus, se mai prescria urmatoarea reteta: se fierbea 15 minute, cu un pahar de apa, o lingurita din amestecul - salvie uscata (Salvia officinalis) + vinetel (Centaura nigra) + flori de musetel (Matricaria chamomilla). Se strecurau si se lua cate o lingura la doua ore. Tratamentul putea fi continuat dupa nevoie, scazand treptat dozele si marind intervalele dintre ele. Medicatia era considerata drept cea mai buna in toate tulburarile gastrice si digestive.
Sursa: Formula AS

Bradul si sanatatea,varza si intrebuintarile ei

bradul ne poate vindeca de multe probleme, uneori mai bine decat medicamentele compensate. Toate partile lui au calitati terapeutice.
Acele de brad sau de pin se curata de pe crengi (cand pomul e uscat, procedeul e foarte usor), se pastreaza in pungi de plastic, in congelator sau pe balcon, si se folosesc pentru diverse tratamente.
Din crengute de brad si varfuri de pin se prepara o fiert
ura care se foloseste nu numai in caz de boala, ci si pentru intarirea organismului si cresterea imunitatii. Spalati bine si taiati marunt 3 crengute tinere (varfuri) de pin si 6-8 crengute de brad de lungimea palmei. Turnati peste ele 3 litri de apa de izvor (sau plata). Se pune vasul pe foc si se acopera bine. Se urmareste cu atentie momentul cand apa incepe sa clocoteasca si se lasa, din acest moment, strict o ora si 40 minute la foc mic. Apoi se acopera vasul pana a doua zi. Se repeta fierberea in acelasi mod, o ora si 40 minute, a doua si a treia zi. In total trebuie sa fiarba exact 5 ore. Dupa ce se raceste, decoctul se toarna in sticle si se pastreaza in frigider. Tratamentul se face in zilele cu luna plina. Adultii sa bea cate un pahar de patru ori pe zi, la 30 minute dupa masa, iar copiii cate 1/2 de pahar. Se foloseste dupa schema urmatoare: 14 zile tratament, 7 zile pauza. Se repeta de trei ori. Daca bolnavul este operat in zona abdomenului, se bea numai jumatate din doza propusa.
Tratamentul cu crengute de brad da rezultate in afectiuni ale tractului digestiv, ficat, rinichi, curata uretra. Este foarte indicat pentru bolnavii cu stenocardie, infarct miocardic, tuberculoza, avitaminoza, constipatie, dupa interventii chirurgicale. Extern: frecand pielea capului cu decoct de brad, putem sa inlaturam matreata. Prin clatirea gurii, se inlatura mirosul urat.
Ace de brad, macese si ceapa. Inca o reteta universala cu efecte pozitive! Se taie marunt doua pahare de ace de brad, se amesteca cu un pahar de fructe de maces si un pahar de coji de ceapa. Amestecul se fierbe in 3 litri de apa, timp de 10 minute, se raceste si se strecoara. Peste amestecul de plante se mai toarna 1,5-2 litri apa si se mai fierbe o data, se strecoara si se amesteca ambele fierturi. Se beau cate 2-3 pahare pe zi, in loc de sucuri colorate cu E-uri, pentru cresterea imunitatii, vitaminizarea organismului in caz de raceala si amenoree.
Alte tratamente cu brad

Insomnie: un buchet din crengi de brad se pune intr-o vaza cu apa, langa pat.
O alta modalitate: se confectioneaza o pernuta mica (10-15 cm) care se umple cu ace de brad, 2-3 crengute de menta, 3-4 flori de hamei, de levantica sau de musetel si cateva petale de trandafir. Inainte de culcare, se pune pernuta langa perna pe care dormim.
Dureri in articulatii: un kilogram de crengute de brad taiate marunt se fierb in 4-5 l de apa, 30 minute, se infuzeaza cu vasul acoperit timp de 12 ore, se strecoara si se toarna in cada, peste apa calda (seara cu 15-20 minute inainte de culcare).
O lingura de ace tocate se pun in 150 ml apa, se aduc pana la punctul de fierbere, se lasa pe foc 20 minute si se strecoara. O bucatica de tesatura de lana se inmoaie in fiertura, se stoarce putin, se aplica pe articulatia bolnava si se mentine 30 minute. Procedeul se repeta timp de 21 de zile.
Acele de brad sau de pin tocate se presara pe vata, in strat cat mai gros, se aplica pe articulatiile bolnave, inainte de culcare, de 3-4 ori pe saptamana.
Un pahar (250 ml) de tuica tare sau alcool se combina cu 3 linguri de ace de pin sau de brad tocate, 2 linguri de sare, o lingura coaja de lamaie rasa, 10 picaturi de iod, o lingura rasina de pin. Se amesteca bine, pana se dizolva sarea. Solutia obtinuta se foloseste pentru frectii.
Bronsita, raceala. 5 linguri de ace de brad sau de pin tocate se infuzeaza timp de trei ore in 500 ml apa clocotita (intr-un termos) si se strecoara. Se adauga 300 g zahar si se fierbe la foc mic. Se consuma cate o lingura de 5 ori pe zi.
Peste acele tocate se toarna apa clocotita pana se acopera, se lasa sub capac 30 de minute si se strecoara. Din 3-4 straturi de tifon se confectioneaza un plic, se umple cu ace calde si se aplica pe gat si piept.
Elena Josan
Alifia de varza
Se stie prea bine ca foile de varza strivite si aplicate extern produc o serie de vindecari remarcabile. Remediul este recunoscut si de medicina clasica, fiind verificat in urma multor cercetari.
Leacuri populare
Mai eficienta decat frunzele verzei este insa alifia de varza, pentru ca ea patrunde mult mai usor in interiorul organismului, mai ales daca in acest unguent se pune putin alcool sau tinctura de planta. Din experienta proprie am constatat ca durerea cedeaza la 15 minute dupa aplicare, chiar daca este o durere vie. Prepararea nu necesita nici cunostinte si nici utilaje speciale. Alifia se poate face acasa, extrem de simplu.
Reteta
Ingrediente: 50 ml suc de varza cruda (cam 3-4 linguri), 200g untura de porc (sau lanolina de la farmacie), 1 lingurita de ceara de albine de la Apicola, 10 ml ulei (1 lingura) de germeni de porumb sau de palmier, 10-15 ml alcool rafinat de 38-40 grade (sau aceeasi cantitate de tincturi din plante - 3 lingurite), o lingurita de miere de albine.
Preparare: Se pune la incalzit intr-un vas emailat untura (sau lanolina) si ceara de albine, se lasa sa se topeasca, se amesteca si se adauga uleiul. Se incalzeste totul pana la 60 de grade. Separat, se incalzeste sucul de varza cruda, la aceeasi temperatura, si se adauga mierea de albine si alcoolul rafinat sau tinctura din plante. Se amesteca bine totul. Se ia de pe foc vasul in care s-a incalzit untura si uleiul si se toarna foarte incet peste amestecul de suc de varza, miere si alcool. Se amesteca incet, pana se raceste. Alifia astfel obtinuta trebuie pusa in borcanele. Desi preparatul nu se strica 2-3 luni, nu este indicat sa faceti o cantitate mai mare. Cine doreste la sfarsit poate adauga o anumita aroma: esenta de pin, esenta de levantica, esenta de trandafir, esenta de iasomie (se pun cate 10 picaturi care imprima un miros placut preparatului. Este indicat sa se foloseasca in special pentru copii). Daca preparatul se face cu lanolina, nu se rancezeste asa de repede si se poate pastra o perioada mai lunga de timp.
Atentie! Tincturile de plante trebuie alese in functie de tipul afectiunii pe care o tratam.
Zonele afectate sau dureroase se ung cu alifia aceasta, iar locul respectiv este legat apoi cu o bucata de panza curata. Efectul benefic se constata cam in doua ore de la aplicare. Este necesar sa se repete de 2-3 ori pe zi.
La ce foloseste alifia
Este un cicatrizant foarte bun, in afectiuni ale pielii. Se aplica in strat subtire, de 2-3 ori pe zi, dupa ce in prealabil zona respectiva a fost spalata.
Pentru calmarea durerilor - intra mult mai rapid in piele si poate contribui la diminuarea durerilor. In artroze, dureri reumatice sau de alta natura.
Pentru diminuarea tumorilor sau in cancerele pielii, se foloseste alifia preparata cu tinctura de arnica sau rostopasca. Se aplica local, in strat subtire, apoi, daca este cazul, se poate pansa. Mai inainte se spala locul bolnav cu ceai cald de rostopasca sau brusture.

Hreanul si mustarul-leacuri populare pentru diferite afectiuni

LEACURI UITATE: HREANUL ŞI MUŞTARUL
Nelipsite candva din farmacia gospodariilor taranesti, mustarul si hreanul au fost puse in umbra de medicamentele faloase de la oras. Pacat! Daruri minunate ale naturii, ele ascund virtuti tamaduitoare puternice, pe care ni le ofera, pe deasupra, si gratuit
HREANUL
Cunoscut inca din vremea antichitatii, leac pretuit de greci si romani, hreanul era o planta raspandita si printre daci, care ii spuneau usturonila. Frunzele crude, legate pe frunte, alungau durerile si limpezeau mintea, din radacina data pe razatoare se coceau turte cu care se vindecau galcile, iar ceaiul de flori alungau cele mai grele raceli. Decazut din vechea lui glorie, hreanul se mai foloseste rar ca medicament si mult mai des ca picanterie alimentara. Pacat!, forta lui vindecatoare e remarcabila si... gratuita. Care este secretul puterii sale? In primul rand iuteala din radacini, care il face sa fie foarte eficient in tratarea bolilor reumatice si ale cailor respiratorii superioare. Pe urma, radacina de hrean este foarte bogata in vitamine (in special C si din complexul B) si minerale, contine substante antibiotice naturale, enzime, fitohormoni etc. Numeroase leacuri populare pun in valoare acest „arsenal” de principii active ale hreanului in boli din cele mai diverse, asa cum vom vedea in continuare:
Retete cu hrean: Tinctura de hrean
Se dau prin razatoarea mica radacinile de hrean, se pun intr-un borcan pana se umple o treime si restul se completeaza cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Se lasa la macerat 8 zile, apoi se strecoara, presand amestecul printr-un tifon. Intern, se ia o jumatate de lingurita de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei, guturaiului, gripei. Extern: se aplica pentru tratarea reumatismului, plagilor (ranilor) necrozate. Aplicarea tincturii este usor dureroasa, dar foarte eficienta.
Siropul de hrean
Se da prin razatoare o radacina de hrean, se adauga 4 linguri de miere, se amesteca bine si se lasa cateva minute la macerat. Se strecoara, presand continutul cu un tifon. Se obtine siropul crud. Resturile care raman in tifon se pun la fiert cu putina apa (cat sa le acopere). Dupa fierbere, se strecoara prin presare, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca impreuna cu siropul crud. Se iau trei linguri pe zi. Recomandari: astm, bronsita cronica, afectiuni ale cailor respiratorii medii si inferioare in general.
Energizant cu hrean
Se spala foarte bine 12 oua, apoi se pun intr-un vas, cu coaja cu tot, si se tin timp de 12 ore in suc natural de lamaie (trebuie sa le acopere). Se scot ouale din sucul de lamaie, se sparg si se bat bine, dupa care se pun din nou in vasul cu suc de lamaie, in care se mai adauga 1 kg de hrean curatat de coaja si dat pe razatoare, 1 litru de tuica naturala tare (palinca de prune), 1 kg de miere. Amestecul se tine la macerat intr-un borcan, vreme de noua zile, dupa care se iau zilnic, dupa mesele principale, 1-3 linguri.
Vin tonic cu hrean
Intr-un litru de vin rosu, natural, se pun 15 linguri de hrean dat prin razatoarea fina. Se astupa sticla si se lasa sa se macereze continutul vreme de 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Se administreaza 3-4 linguri din acest vin tonic pentru imbunatatirea digestiei, pentru stimularea si reglarea activitatii cardiace, contra anemiei si pentru prevenirea litiazei renale. Pe termen lung, acest vin cu hrean este si un tonic sexual si un afrodiziac foarte bun.
Faina de hrean
Radacinile de hrean se taie cubulete si se pun pe calorifer sau in apropierea unei surse de caldura ca sa se usuce. Atunci cand se elimina complet apa si devin uscate ca iasca, aceste cubulete se macina cu rasnita electrica de cafea, obtinandu-se un praf alb, cu efecte puternic iritative: faina de hrean, care se foloseste in obtinerea decocturilor, pentru cataplasme sau administrata ca atare. De regula, macinarea radacinilor uscate pentru obtinerea fainii de hrean se face chiar inainte de folosirea acesteia. Altfel, daca este depozitata, pe masura ce trece timpul ea isi pierde proprietatile terapeutice.
Cataplasma cu hrean
Varianta 1: Se da hreanul prin razatoarea mica, dupa care se inveleste in tifon si se pune pe locul afectat. Se tine pana cand apare senzatia de arsura, dupa care se indeparteaza. Este aplicatia externa cu efectul cel mai puternic, dar este destul de dura, asa incat adesea este preferata o varianta mai blanda.
Varianta 2: Se pun intr-un vas 2 linguri de faina de hrean si 2 linguri de faina de seminte de in, se adauga apa si se amesteca foarte bine, pana cand se formeaza o pasta. Aceasta pasta se inveleste in tifon si se aplica pe locul afectat vreme de 1 ora.
Otetul de hrean
Se rade o radacina de hrean si se introduce intr-o sticla. Se toarna deasupra otet de mere cu miere (se gaseste la Apicola), pana ce lichidul acopera hreanul. Se lasa sa se macereze intr-un loc cald, timp de zece zile, dupa care se scoate din sticla cate putin lichid, care se utilizeaza pentru aplicatii externe. Este folosit cu succes contra parezelor faciale, contra descuamarii pielii si a seboreei.
Indicatii terapeutice ale hreanului
· Guturaiul, tusea de diverse etiologii - se iau 5-6 lingurite pe zi de sirop de hrean, care se inghite incet, lasandu-l sa actioneze la nivelul gatului. Suplimentar se face gargara cu tinctura de hrean: trei lingurite de tinctura la un sfert de pahar de apa.
· Bronsita cronica si acuta, astmul - se consuma zilnic 3-4 lingurite de hrean ras, simplu sau in combinatie cu morcov dat prin razatoare. Hreanul are efecte antibiotice puternice, expectorante si bronhodilatatoare.
· Adjuvant in tuberculoza pulmonara - se administreaza zilnic, dupa mesele principale, cate 3-4 lingurite din tonicul pe baza de hrean descris mai sus.
· Polipii uretrali - se iau zilnic cate 4 lingurite de tinctura de hrean, dizolvate in putina apa.
Digestia lenta, gastrita hipoacida - se consuma 2-3 linguri de hrean ras fin, in timpul meselor principale. Suplimentar, se pot lua inainte de masa 1-2 linguri de vin tonic cu hrean
· Anemia la adulti - se iau cu cateva minute inainte de masa 3-4 linguri de vin tonic cu hrean.
· Inapetenta, anemia la copii - se consuma cel putin o data pe zi o salata din hrean ras fin (1-2 lingurite) si sfecla rosie (1-2 linguri). Aceasta minicura se tine minimum o luna, fiind recomandata cu precadere pe perioada iernii si la trecerea de la sezonul rece la cel cald.
· Reumatismul, guta - intr-o cana de lapte cald se pun 1-2 lingurite de hrean. Acest preparat se bea pe stomacul gol, de 1-2 ori pe zi. Un tratament dureaza minimum 3 saptamani.
· Nasul infundat (rinita cronica) - se consuma hrean ras: 2-4 lingurite pe zi. Suplimentar se face tratamentul extern recomandat pentru sinuzita.
Aplicatii externe cu hrean
Sinuzita, rinita - intr-o basma de culoare rosie (asa cere traditia...) se pun 2 lingurite de hrean ras. Se aplica aceasta cataplasma pe zona fruntii atat timp cat este suportata, avand grija sa nu apara arsura pe piele. Nasul se desfunda aproape instantaneu si incep sa fie eliminate secretii din abundenta, curatindu-se astfel caile respiratorii superioare. Se recomanda sa se faca acest tratament, cu efecte extrem de rapide, cate patru-cinci zile la rand.
Bronsita, gripa, congestiile pulmonare - se aplica pe torace cataplasme cu faina de in si hrean (preparate dupa metoda de mai sus), care se tin vreme de 30-60 de minute. Aplicatia se repeta o data la 2-3 zile.
Durerile reumatice - pe zona afectata se aplica o cataplasma cu hrean crud atat timp cat nu apare senzatia de arsura. Suplimentar, dupa indepartarea cataplasmei se poate aplica un unguent camforat.
Paradontoza - se mesteca indelung hrean crud dat prin razatoare (eventual amestecat cu morcov ras pentru atenuarea iutelii). La nivelul gingiilor, hreanul are efecte de stimulare puternica a circulatiei si a proceselor trofice.
Stomatita - 3-4 lingurite de tinctura de hrean se dizolva in jumatate de pahar de apa. Se fac clatiri indelungate ale gurii cu aceasta solutie
Paralizia faciala - se aplica pe obraz, de doua ori pe zi, o compresa cu otet de hrean, obtinut dupa reteta de mai sus. Peste compresa se pune un nailon si se tine o sticla cu apa calda, asa incat sa se obtina o usoara hipertermie locala. Fiecare aplicatie dureaza 10-15 minute.
Retete de frumusete
Ten palid, ofilit - se aplica cu un tampon de vata otet de hrean, care are efecte de activare a circulatiei sanguine si efecte tonice asupra pielii.
Mentinerea tineretii pielii - se aplica pe obraz seara, inainte de culcare, sirop de hrean, care se tine vreme de 10-15 minute, dupa care se indeparteaza cu un tampon de vata inmuiat in lapte.
Descuamarea tenului - se sterge zona afectata cu tinctura de hrean (eventual diluata in putina apa), dupa care se aplica un unguent de galbenele.
Precautii si contraindicatii la tratamentul cu hrean
Intern, hreanul se administreaza cu prudenta persoanelor cu colon iritabil sau care sufera de gastrita hiperacida. Abuzul de hrean in alimentatie duce la deranjamente digestive si tulburari nervoase.
Extern, hreanul, mai ales sub forma de cataplasma, va fi folosit cu prudenta la persoanele care au pielea sensibila, alergica.
MUŞTARUL
Exista doua specii de mustar: una cu semintele albe (Sinapis alba), care are efecte mai blande (dar este si mai slaba din punct de vedere terapeutic), si una cu seminte negre (Sinapis nigra), cu un puternic gust picant si extrem de rubefianta, care este de obicei preferata in terapie. Ambele sunt intens folosite in medicina populara, mai ales ca aplicatii externe in bolile bronho-pulmonare, in care fac adevarate minuni. Sa vedem in continuare cateva modalitati de preparare si cateva utilizari terapeutice ale ambelor specii de mustar:
Retete cu mustar:Faina de mustar
Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea sau prin zdrobire in piua. Se pastreaza in recipiente inchise la culoare si in locuri racoroase. De regula, este de preferat ca faina de mustar sa fie folosita in primele 2-3 saptamani de la preparare, dupa aceea proprietatile sale curative diminuandu-se progresiv.
Se administreaza intern in lapte sau vin, iar extern se foloseste la prepararea cataplasmelor.
Cataplasma cu mustar
Se amesteca 3-4 linguri de faina de mustar cu apa pana se formeaza o pasta, care se pune apoi intr-un saculet de panza si se aplica pe locul afectat, tinandu-se pana la inrosirea pielii si aparitia unei usoare senzatii de arsura.
Pentru copiii peste 6 ani, cataplasma se prepara din 3 linguri de faina de mustar si 3 linguri de faina obtinuta prin macinarea semintelor de in. La copiii sub 6 ani aplicatiile cu mustar sunt contraindicate.
Indicatii terapeutice ale mustarului
· Constipatie cronica - se iau zilnic 1-2 linguri de seminte intregi de mustar alb, pe stomacul gol, inghitindu-se cu apa. Este un tratament eficient, dar contraindicat persoanelor care sufera de colon iritabil.
· Intoxicatii - se amesteca 1 lingura de faina de mustar negru intr-un pahar de apa si se ia pe stomacul gol. Provoaca aproape instantaneu un acces de voma care va elimina materiile toxice din stomac.
· Lipsa poftei de mancare - se pune un sfert de lingurita de faina de mustar negru intr-un pahar cu lapte. Se administreaza cu un sfert - o jumatate de ora inainte de masa.
Aplicatii externe cu mustar
Bronsita, astm, pneumonie - se aplica o cataplasma cu faina de mustar negru pe zona toracelui. Se mentine atat timp cat senzatia de arsura nu este foarte puternica, dupa care se indeparteaza si se acopera zona tratata cu un material calduros.
Dureri reumatice, nevralgii - in apa fierbinte din cada se pune un saculet cu 100-200 de grame de seminte de mustar negru. Se lasa circa 10 minute, dupa care se indeparteaza. Se fac bai generale cu durata de 10 minute in aceasta apa. Este un tratament valabil si in astmul cronic, in durerile cu diverse localizari produse de expunerea indelungata la frig sau curenti de aer.
Precautii si contraindicatii la tratamentul cu mustar
Copiii sub 6 ani sunt extrem de sensibili la tratamentul cu mustar negru, care poate da intoxicatii severe. Administrarea prelungita a mustarului, negru sau alb, devine iritanta si toxica, mai ales la persoanele cu dispepsie, cu stomacul sau colonul sensibil, care sufera de iritatii ale cailor
Baba Gheonoaia